Fajita to danie wywodzące się z kuchni tex-mex, czyli właściwie tej najbardziej u nas znanej. Kuchnia z pogranicza Meksyku i amerykańskiego Teksasu łączy w sobie meksykańską tradycję i to, co “Zachód” lubi najbardziej. Stąd też kuchnia ta, często mylona z tradycyjną meksykańską, robiła i robi największą furorę.
Fajita to danie niegdyś przyrządzane jedynie z mięsa wołowego (konkretniej z przepony), obecnie odnosi się do potraw tego typu z właściwie każdego rodzaju mięsa. Bardzo popularna fajita przyrządzana jest z tańszych kurczaka czy wieprzowiny. Dodatki do białka to przeważnie posiekana w piórka cebula i papryka. Trochę aromatycznych przypraw i to wszystko. Danie podaje się z kukurydzianą lub pszenną tortillą oraz salsami, takimi jak guacamole, kwaśna śmietana itd. Fajitę można również serwować bardziej po domowemu, z ryżem i oczywiście salsami.
Moja dzisiejsza wersja ma w sobie pyszną, aromatyczną i delikatnie pikantną kiełbaskę chorizo i warzywa. Fajitę serwowałam z cudownie pachnącą, delikatnie podgrzaną tortillą kukurydzianą, guacamole, kwaśną śmietaną z limonką i kolendrą oraz pastą fasolową frijoles refritos. Obiad doskonały!
Składniki na 2 porcje:
- 150 g surowej kiełbasy chorizo
- pół papryki czerwonej
- pół papryki żółtej
- pół cebuli czerwonej
- pół cebuli białej
- 3-4 łyżki oliwy
- przyprawa do fajita: 1 łyżeczka mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka pieprzu cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki mielonego kuminu, 1/4 łyżeczki czosnku suszonego mielonego, 1/4 łyżeczki cebuli suszonej, pół łyżeczki cukru trzcinowego, pół łyżeczki soli
Do podania:
- tortille pszenne lub kukurydziane albo ryż – można zrobić samemu lub kupić dobrej jakości (polecam szczególnie tortille kukurydziane)
- guacamole
- sos śmietanowy – kwaśna śmietana 18% (ok. pół szklanki) wymieszana z sokiem z limonki (ok. pół limonki), solą oraz posiekaną świeżą kolendrą (garść)
- pasta z czarnej fasoli, frijoles refritos – można zrobić lub kupić dobrej jakości gotową
Wykonanie:
Przygotuj wszystkie składniki do fajity. Kiełbaskę chorizo pokrój w większą kostkę lub półplasterki. Papryki pokrój w paseczki, cebulę w piórka. Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą. Możesz też przygotować podwójną porcję przyprawy i mieć na zapas.
Na patelni rozgrzej ze 2 łyżki oliwy i podsmaż chorizo. Zdejmij mięso z patelni, dodaj resztę oliwy i wrzuć warzywa. Smaż aż delikatnie się przypieką i zmiękną. Wówczas dodaj przyprawę i mieszaj. Mąka sprawi, że całość delikatnie się zagęści i zacznie przywierać do patelni. Dorzuć podsmażone wcześniej chorizo, jeszcze chwilę podsmażaj i od razu podawaj. Najlepiej na gorącej patelni, aby danie było ciepłe.