Kluay buat chee – Banany w mleku kokosowym

Banany w mleku kokosowym to jeden z najbardziej popularnych tajskich deserów. To taka kwintesencja tajskiej słodyczy – owoce, mleczko kokosowe i… sól. Czyli słodycz połączona z całkiem wyraźnym słonym posmakiem. Brzmi zaskakująco i w pierwszej chwili nawet odpychająco, ale uwierzcie mi – nikt nie zna się lepiej na balansie smaków niż Tajowie. Słony smak idealnie równoważy słodycz bananów i mleka, a całość smakuje po prostu świetnie. Deser koniecznie oprószcie skórką z limonki i odrobiną cynamonu. Do całości możecie dodać również inne owoce, np. mango lub liczi.

161120_DSC1543-1.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • 2 niezbyt dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • szczypta cynamonu
  • skórka otarta z limonki

Wykonanie:

Mleko zagotuj w rondelku, dodaj cukier i sól.

Banany obierz, przekrój w poprzek na pół, następnie każdą połówkę wzdłuż na pół. Owoce dodaj do mleka i chwilę podgotuj aż banany odrobinę zmiękną, a całość przejdzie swoimi smakami. Pilnuj, aby banany nie zaczęły się rozpadać.

Deser podawaj na ciepło w szklaneczkach lub pucharkach ozdobione skórką z limonki oraz cynamonem.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *