Schab nadziewany śliwkami pieczony w rękawie

Niesamowicie soczysty i kruchy schab, dodatkowo nadziewany słodkimi suszonymi śliwkami. Schab to bardzo wdzięczne mięso – chude i smaczne, aczkolwiek bardzo łatwo go przesuszyć i otrzymać twardą i suchą podeszwę. A przecież nie o to chodzi. Aby schab pozostał soczysty i miękki warto przed włożeniem do pieca obsmażyć go na patelni, aby zamknął pory i zatrzymał soki wewnątrz. Dlatego też lepiej pozostawić na nim nieco tłuszczyku, wszak to jedyny tłuszcz jaki ten kawałek posiada. Bardzo dobrym sposobem na pieczenie schabu jest umieszczenie go w specjalny rękaw – wówczas woda po prostu nie ma gdzie odparować i pozostaje w mięsie. Nadzienie suszonych owoców jest oczywiście opcjonalne, ale według mnie bardzo podnosi walory smakowe. Na obiad lub na zimno, na kanapki. Pycha.

Schab nadziewany śliwkami przepis

Składniki:

  • ok. 500 g kawałek schabu
  • garść suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni.

Schab umyj i pozbądź niepotrzebnych błonek. Nie musisz zdejmować całego tłuszczu – to on ochroni mięso przez wysychaniem.

W środku kawałka schabu, długi ostrym nożem zrób wgłębienie – najlepiej na wylot. Jeżeli Twój kawałek schabu jest zbyt duży, natnij go również z drugiej strony, mniej-więcej na tej samej wysokości (tak, aby oba wgłębienia się połączyły). Wgłębienie nadziej ciasto śliwkami.

Tak przygotowany schab natrzyj wszystkimi przyprawami, olejem oraz rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem.

Rozgrzej mocno patelnię i obsmaż mięso krótko w każdej strony. Tak, aby zamknąć pory i uchronić przed wysychaniem.

Odetnij kawałek rękawa do pieczenia i włóż do środka obsmażone mięso. Na patelnię, na której smażyło się mięso wlej odrobinę wody, zeskrob wszystkie przypieczone kawałki i przelej mieszaninę do rękawa. Zepnij specjalnymi klipsami z obu stron, tak aby w środku pozostało jak najwięcej powietrza. Włoż do pieca i piecz ok. 35 minut (ok. 30 minut na każde pół kilograma mięsa).

Wyciągnij, ostudź, wyjmij mięso z rękawa i podawaj. Mięso można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sos, który powstał podczas pieczenia można zagęścić odrobiną mąki – będzie stanowić doskonały dodatek do schabu na ciepło.

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz