Spanakopita – grecka zapiekanka ze szpinakiem w cieście filo

Spanakopita, czyli przysmak prosto z Grecji. W formie rąbów wykrojonych z większego ciasta lub jako zgrabne samodzielne trójkąciki. Bardzo popularna grecka przekąska, dostępna w niemal każdej piekarni i jako element street foodu. Za każdym razem oczywiście trochę inaczej smakuje, bo nie ma na nią jednego przepisu. Jedno jest pewne – otulone w przezroczyste niczym papier ciasto filo wyraziste szpinakowe nadzienie. Jeżeli ktoś nie przepada za tym ostatnim, powinien spróbować właśnie spanakopity. Dobrze przyprawiony, aromatyczny i smakowity za sprawą oryginalnej greckiej fety.

Przygotowanie smakołyku w zasadzie nie stanowi większego problemu. Wystarczy zaopatrzyć się w ciasto filo (inaczej phyllo lub kora), u nas w Polsce najczęściej w postaci mrożonej i każdy jego płat dobrze nasmarować tłuszczem, najlepiej masłem. Wówczas otrzymamy niesamowitą chrupkość i całą smakowitość tego wszak prostego ciasta. No cóż, nie można tego pominąć, naprawdę. Nie należy również zbytnio się ociągać w przekładaniu kolejnych warstw filo, gdyż to lubi wyschnąć, a co za tym idzie, kruszyć się. Samo nadzienie to już bułka z masłem. Pamiętajcie o użyciu oryginalnego sera feta i nie przesadzaniu z solą, serek jest bardzo słony.

170715_DSC3455-1-2.jpg

Składniki na spanakopitę pieczoną w formie o wymiarach 18 x 24 cm (ok. 6 porcji):

  • 4 duże płaty ciasta filo
  • ok. 100 g masła
  • 400 g świeżego szpinaku lub 200 g mrożonego
  • 1 cebula
  • 3 jajka
  • 200 g sera feta
  • garść drobno posiekanej natki pietruszki
  • pół garści drobno posiekanego koperku
  • świeżo mielony pieprz
  • ewentualnie odrobina soli do smaku
  • 3 łyżki oliwy do smażenia

Wykonanie:

Zacznij do przygotowania farszu. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną drobno cebulę. Zeszklij, a następnie dodaj szpinak. Duś ok. 10 minut aż zmięknie. Następnie zdejmij z ognia i wystudź.

Do ostudzonego szpinaku wbij jajka, wkrusz ser feta i dodaj posiekaną natkę i koperek. Dopraw melonym pieprzem i odrobiną soli. Wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Formę do pieczenia wysmaruj kawałkiem masła, resztę rozpuść. Teraz działaj sprawnie, tak aby ciasto filo nie mogło wyschnąć. Naczynie wyłóż pierwszym płatem ciasta filo w taki sposób, aby z każdej strony wystawały jego boki. Porządnie wysmaruj pierwszą warstwę masłem. Ułóż w taki sam sposób kolejny płat i ponownie posmaruj tłuszczem. Ułóż tak samo 4-5 płatów. Następnie wyłóż całe szpinakowe nadzienie i całość przykrywaj wystającymi bokami ciasta, każde smarując masłem. Zapiekanka powinna być cała przykryta ciastem, nadzienie nie powinno wystawać. Wierzch powinien być również nasmarowany tłuszczem.

Tak przygotowaną spanakopitę włóż do piekarnika i piecz ok. 40 minut aż stanie się ładnie przyrumieniona. Po wyciągnięciu chwilę ostudź i krój ostrym nożem w romby. Spanakopitę bez problemu można odgrzewać.

170716_DSC3472-2.jpg

Reklamy

3 thoughts

Dodaj komentarz