Stifado – grecki gulasz wołowy

Stifado, czyli jeden z najbardziej popularnych greckich gulaszy na bazie wołowiny. Mimo, że Grecja jest ciepłym krajem, gdzie ciężko sobie wyobrazić, aby mieszkańcy potrzebowali czegoś na rozgrzanie, to i tutaj nie stroni się od gulaszy. Stifado to potrawa przede wszystkim bardzo dobrze przyprawiona, lekko słodka i kwaśna zarazem. Rozgrzewa, syci, ale nie zapycha. Wszak bazą jest tu mięso i pomidory. Brak tutaj popularnych w naszych gulaszach zasmażek, masła i śmietany. A samo danie jak zwykle w takich przypadkach, jest proste i nieskomplikowane. Wymaga jedynie czasu, aby mięso było wyjątkowo miękkie.

Inspiracja: Jamie Oliver

170723_DSC3503-1.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g wołowiny gulaszowej
  • 3 dojrzałe pomidory lub poza sezonem, pomidory w puszce
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka rodzynek
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Składniki na marynatę:

  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 1 laska cynamonu
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • sól, pieprz

Do podania:

  • sok z cytryny
  • natka pietruszki
  • oliwa extra virgin

Wykonanie:

Mięso pokrój na większe, ok 3-4 cm kawałki. Przygotuj marynatę do mięsa. Czosnek rozgnieć na pastę i dodaj do niego utarte w moździerzu ziele angielskie oraz goździki. Dodaj pozostałe składniki, czyli liście laurowe, cynamon, oregano, sól, pieprz, a następnie zalej winem i octem. Wymieszaj i zalej nią przygotowane mięso. Zakryj folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Cebule pokrój w ćwiartki. W rondlu rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebule i smaż je przez kilka minut. Następnie dodaj mięso razem z marynatą, pomidory, przecier i rodzynki. Dodaj wodę tak, aby przykryła wszystkie składniki i całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień na minimalny, przykryj garnek pokrywką i duś ok. 1,5 godziny.

Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze ok. godziny aż mięso zupełnie zmięknie, a gulasz zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem.

Stifado podawaj gorące, koniecznie z sokiem z cytryny, posiekaną natką i oliwą. Możesz go zjeść ze świeżym pieczywem, ryżem lub makaronem.

Reklamy

3 thoughts

Dodaj komentarz