Stifado, czyli jeden z najbardziej popularnych greckich gulaszy na bazie wołowiny. Mimo, że Grecja jest ciepłym krajem, gdzie ciężko sobie wyobrazić, aby mieszkańcy potrzebowali czegoś na rozgrzanie, to i tutaj nie stroni się od gulaszy. Stifado to potrawa przede wszystkim bardzo dobrze przyprawiona, lekko słodka i kwaśna zarazem. Rozgrzewa, syci, ale nie zapycha. Wszak bazą jest tu mięso i pomidory. Brak tutaj popularnych w naszych gulaszach zasmażek, masła i śmietany. A samo danie jak zwykle w takich przypadkach, jest proste i nieskomplikowane. Wymaga jedynie czasu, aby mięso było wyjątkowo miękkie.
Inspiracja: Jamie Oliver
Składniki na 4 porcje:
- 500 g wołowiny gulaszowej
- 3 dojrzałe pomidory lub poza sezonem, pomidory w puszce
- 2 czerwone cebule
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 łyżka rodzynek
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Składniki na marynatę:
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 5 goździków
- 4 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- sól, pieprz
Do podania:
- sok z cytryny
- natka pietruszki
- oliwa extra virgin
Wykonanie:
Mięso pokrój na większe, ok 3-4 cm kawałki. Przygotuj marynatę do mięsa. Czosnek rozgnieć na pastę i dodaj do niego utarte w moździerzu ziele angielskie oraz goździki. Dodaj pozostałe składniki, czyli liście laurowe, cynamon, oregano, sól, pieprz, a następnie zalej winem i octem. Wymieszaj i zalej nią przygotowane mięso. Zakryj folią i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Cebule pokrój w ćwiartki. W rondlu rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć cebule i smaż je przez kilka minut. Następnie dodaj mięso razem z marynatą, pomidory, przecier i rodzynki. Dodaj wodę tak, aby przykryła wszystkie składniki i całość doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień na minimalny, przykryj garnek pokrywką i duś ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze ok. godziny aż mięso zupełnie zmięknie, a gulasz zgęstnieje. Na końcu dopraw solą i pieprzem.
Stifado podawaj gorące, koniecznie z sokiem z cytryny, posiekaną natką i oliwą. Możesz go zjeść ze świeżym pieczywem, ryżem lub makaronem.
Dobre mięso, bogactwo przypraw i czaaas :) Juz sobie wyobrażam efekt takie połączenia, pycha!
Musi być boski!
ale dziś mam ochotę na gulasz:)