Bakłażany faszerowane wołowiną i orzechami pinii

Kuchnia arabska niezmiennie zachwyca mnie swoim bogactwem przypraw i aromatycznych połączeń. Faszerowane warzywa to niemal klasyka letniego gatunku, ale  poniższe bakłażany to odrobinę inna historia. Nadziewane mieloną wołowiną, ze sporym dodatkiem fantastycznych orzeszków pinii, szczodrze doprawione przyprawami – obłędnym kuminem, papryką i cynamonem. Nie mogło też zabraknąć świeżej natki pietruszki, nieodzownego elementu kuchni arabskiej. Całość natomiast zapiekana jest w słodko-kwaśnym sosie, który nawilża danie i dodatkowo dosmacza. Kwaśny od tamaryndowca i cytryny, słodki natomiast od cukru i cynamonu. Brzmi przewrotnie, smakuje rewelacyjnie.

Do podania z ryżem lub chlebkami, ze sporą garścią natki.

Inspiracja: „Jerozolima” Ottolenghi, Yotam

170814_DSC3644-1.jpg

Składniki na 6 porcji:

  • 3 większe bakłażany (każdy o wadze ok. 500 g)
  • kilka łyżek oliwy
  • 2 cebule
  • 500 g mielonej wołowiny
  • garść orzeszków piniowych
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • czarny pieprz
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kminu w proszku

Składniki na sos:

  • 2 laski cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminu w proszku
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Do podania:

  • sok z cytryny
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Rozpocznij od przygotowania bakłażanów. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Przygotuj naczynie do zapiekania – odpowiednio duże, tak aby warzywa mogły się w nie zmieścić. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół, każdego z nich skrop od środka oliwą, posyp solą i pieprzem oraz ponakłuwaj widelcem (nie na wylot). Ułóż je w naczyniu skórką do dołu. Włoż do pieca na ok. 40 minut aż ładnie się przyrumienią, a środek zmięknie.

W tym czasie przygotuj nadzienie. Cebule drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy i podsmaż cebulkę razem z kuminem, papryką i cynamonem. Następnie dodaj mięso, koncentrat, posiekaną natkę, orzeszki piniowe, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru i pieprzem. Całość wymieszaj i smaż kilka minut aż mięso całkowicie się zetnie.

Przygotuj sos mieszając ze sobą wszystkie składniki i na końcu dodając laski cynamonu.

Temperaturę piekarnika zmniejsz do 180 stopni. Na upieczone bakłażany nakładaj solidne porcje mięsnego nadzienia. Następnie na dno naczynia wlej przyszykowany sos. Całość zakryj pokrywką lub folią aluminiową i włóż do pieca. Piecz ok. 1,5 h. W międzyczasie sprawdzaj czy sos zbyt mocno nie odparowuje i ewentualnie podlewaj wodą.

Bakłażany podawaj lekko ostudzone, z chlebkami lub ryżem, skropione sokiem z cytryny i oprószone natką pietruszki.

Reklamy

One thought

Dodaj komentarz