Fattoush – arabska sałatka z chlebkiem pita, warzywami i sumakiem

Fattoush, czyli pochodząca z Libanu, ale znana w całym arabskim świecie sałatka – bardzo lekka, orzeźwiająca, idealna na lato i upały. Jak w przypadku większości tego typu dań, nie ma na nią jednego słusznego przepisu i każda gospodyni robi ją po swojemu. Obligatoryjnym jest jedynie dodatek podpieczonego, chrupiącego chlebka pita oraz sumaku. Ten ostatni to bardzo popularna przyprawa w zasadzie w całym arabskim kulinarnym świecie. Kwaskowaty i nieco cierpki dodaje daniom charakterystycznego posmaku. Jest głównym składnikiem popularnej mieszanki przypraw zaatar, więc w ostateczności można go nią zamienić. Chociaż i sam sumak bez problemu dostaniecie w sklepach z żywnością etniczną.

Wracając jednak do samej sałatki, lato to właśnie najlepszy moment na jej przygotowanie. Wspaniałe, dojrzałe warzywa plus właściwości orzeźwiające i minimalny wkład pracy to doskonałe połączenie. Na śniadanie, kolację czy jako dodatek do obiadu. Bardzo polecam.

Sałatka fattoush przepis

Składniki na dwie porcje:

  • 2 pomidory malinowe
  • 1 ogórek gruntowy lub pół ogórka wężowego
  • 4 rzodkiewki
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • kilka listków świeżej mięty
  • pół garści natki pietruszki
  • 2 chlebki pita
  • ok. pół łyżeczki sumaku do posypania

Składniki na dressing:

  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • pół łyżeczki sumaku
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotuj dressing. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem, sumakiem, solą oraz pieprzem. Porządnie wymieszaj i odstaw.

Pitę podgrzej na suchej patelni aż zrobi się przypieczona i chrupiącą.

Pomidory pokrój niedbale w grubszą kostkę, ogórka oraz rzodkiewkę w plasterki lub półplastry (w zależności od wielkości). Dymkę ze szczypiorkiem, miętę i natkę drobno posiekaj. Wszystkie warzywa i zioła wymieszaj ze sobą i połącz z dressingiem. Rozłóż sałatkę na talerze. Każdą porcję posyp porwaną na małe kawałki pitą i odrobiną sumaku. Podawaj od razu.

Reklamy

One thought

Dodaj komentarz