Fattoush, czyli pochodząca z Libanu, ale znana w całym arabskim świecie sałatka – bardzo lekka, orzeźwiająca, idealna na lato i upały. Jak w przypadku większości tego typu dań, nie ma na nią jednego słusznego przepisu i każda gospodyni robi ją po swojemu. Obligatoryjnym jest jedynie dodatek podpieczonego, chrupiącego chlebka pita oraz sumaku. Ten ostatni to bardzo popularna przyprawa w zasadzie w całym arabskim kulinarnym świecie. Kwaskowaty i nieco cierpki dodaje daniom charakterystycznego posmaku. Jest głównym składnikiem popularnej mieszanki przypraw zaatar, więc w ostateczności można go nią zamienić. Chociaż i sam sumak bez problemu dostaniecie w sklepach z żywnością etniczną.
Wracając jednak do samej sałatki, lato to właśnie najlepszy moment na jej przygotowanie. Wspaniałe, dojrzałe warzywa plus właściwości orzeźwiające i minimalny wkład pracy to doskonałe połączenie. Na śniadanie, kolację czy jako dodatek do obiadu. Bardzo polecam.
Składniki na dwie porcje:
- 2 pomidory malinowe
- 1 ogórek gruntowy lub pół ogórka wężowego
- 4 rzodkiewki
- 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
- kilka listków świeżej mięty
- pół garści natki pietruszki
- 2 chlebki pita
- ok. pół łyżeczki sumaku do posypania
Składniki na dressing:
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- pół łyżeczki sumaku
- sól, pieprz
Wykonanie:
Przygotuj dressing. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, drobno posiekanym czosnkiem, sumakiem, solą oraz pieprzem. Porządnie wymieszaj i odstaw.
Pitę podgrzej na suchej patelni aż zrobi się przypieczona i chrupiącą.
Pomidory pokrój niedbale w grubszą kostkę, ogórka oraz rzodkiewkę w plasterki lub półplastry (w zależności od wielkości). Dymkę ze szczypiorkiem, miętę i natkę drobno posiekaj. Wszystkie warzywa i zioła wymieszaj ze sobą i połącz z dressingiem. Rozłóż sałatkę na talerze. Każdą porcję posyp porwaną na małe kawałki pitą i odrobiną sumaku. Podawaj od razu.
nie znałam tego przepisu, ale pycha ;)