Lato bez jagodzianek to trochę nie lato, prawda? :-) Nawet jak daleko do lasu, a cena na bazarze sięga zenitu. Można oczywiście kupić gotowe, w sprawdzonej cukierni, ale czyż nie ma nic lepszego niż jeszcze gorąca drożdżówka, dopiero co wyciągnięta z pieca? No właśnie. Tym razem leśne jagody połączyłam ze słodkim twarożkiem. Ten nie dość, że świetnie komponuje się z owocami, to dodatkowo przedłużą świeżość wypieku. No cóż, czy jagodzianki trzeba szczególnie polecać? :-)
Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/post/jagodzianki-z-bialym-serem
Składniki na 8 małych drożdżówek:
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- pół szklanki ciepłego mleka
- ok. 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżka masła, rozpuszczonego
Składniki na masę twarogową:
- 125 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 żółtko
- 3 łyżeczki cukru
- ziarenka wyskrobane z połowy laski wanilii
- 1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
- 2 garści jagód (ok. 200 g)
Wykonanie:
Zacznij od ciasta. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku, dodaj cukier i odstaw na chwilę aż drożdże rozpoczną pracę.
Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko i sól. Wlej zaczyn drożdżowy, wymieszaj i zacznij wyrabiać. Dodaj rozpuszczone masło i wyrabiaj aż powstanie gładka, elastyczna kula. Przykryj ją i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masę twarogową. Wszystkie składniki wymieszaj dobrze ze sobą do powstania w miarę gładkiej masy.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć i rozwałkuj na stolnicy na spory prostokąt. Posmaruj go na całej szerokości twarożkową masą i posyp jagodami. Złóż na pół wzdłuż dłuższego boku, delikatnie sklej brzeg, a następnie ostrym nożem potnij na mniejsze kawałki, drożdżówki. Każdą bułeczkę układaj na blaszce, obok siebie i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wyjdą nam bułeczki do odrywania.
Po tym czasie włóż do pieca i piecz ok. 25 minut.
Sezonowo i smacznie:)