Chlebki pita

Pita była moim pierwszym spróbowanym „orientalnym” pieczywem. Dodana do kurczaka z ryżem i surówką w egipskiej restauracji. Z zaciekawieniem patrzyłam jak inni goście ją zjadają. Jedni nadziewali ją składnikami z talerza, inni przegryzali nią mięso, a jeszcze inni odstawiali na bok, jak dekorację. Pamiętam moją ciekawość co do pustego wnętrza, jak to jest zrobione… Dzisiaj już wiem, że chlebek pita to smaczny dodatek do obiadu, sosu lub po prostu, zamiennik dla bułek. A, i odkryłam tajemnicę pustego środka :-) Chlebek pita to naprawdę łatwy i przyjemny wypiek. Duża konkurencja dla chlebków naan i indyjskich. Polecam!

Inspiracja: http://gotowaniemojerelaksowanie.blogspot.com/2013/01/chlebki-pita.html

Składniki na 4 chlebki o średnicy ok. 12 cm:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej (można zastąpić 1/4 otrębami lub mąka pszenną pełnoziarnistą) + garść na podsypanie
  • 10 g świeżych drożdży (lub 2 razy mniej suszonych)
  • ¾ szklanki ciepłej wody
  • Łyżeczka soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oliwy lub oleju

Wykonanie:

Zaczynamy od rozczynu. Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Mieszamy i dostawiamy na chwilę do rozpoczęcia pracy przez drożdże (muszą się spienić lub zabulgotać). Do mieszaniny dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką i odstawiamy do podrośnięcia, przykryte ściereczką. Zajmie to ok. 1 h.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik razem z blachą, na której będziemy piec chlebki do temperatury 200 stopni. Bardzo ważne jest porządne nagrzanie blachy. Dzięki temu pity będą puste w środku.
Po podrośnięciu, ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na podsypanej mąka stolnicy. Staramy się rozwałkować każdy kawałek na kształt koła (ale nie musi być idealne), na grubość ok. 0,5 cm. Znów przykrywamy placki ściereczką i pozwalamy im podrosnąć, ok. 20-30 min.
Po tym czasie, podrośnięte chlebki układamy na gorącej blasze i pieczemy ok. 10 minut. Gotowe!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s