Kurki, czyli jedna z kwintesencji lata. Pełne smaku grzybki, obok których nie mogę przejść obojętnie. Poniższy przepis to właściwie luźna inspiracja. Chrupiąca bagietka, aromatyczny ser brie i podsmażone kurki. Tylko tyle. Zróbcie ich odpowiednio więcej, do kieliszka prosecco będą idealne!
Składniki na dwie porcje:
- kilkanaście kromek bagietki lub innego ulubionego pieczywa
- 2 garści świeżych kurek
- ok. 150 g sera brie
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oliwy
Wykonanie:
Kurki oczyść i większe grzybki pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż grzybki przez chwilę. Dopraw sola i pieprzem.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Bagietkę pokrój na kromki. Na każdej ułóż po grubszym plasterku sera i ułóż na wierzchu grzybki. Skrop oliwą i zapiecz przez 2-3 minuty, aż ser się rozpuści.
Podawaj na gorąco.
bardzo elegancka wersja ;)