Bób smażony z szynką dojrzewającą

Obłędny pomysł na bób. Podsmażony z aromatycznym czosnkiem, szalotką i odrobiną chilli, a do tego słona szynka dojrzewająca. Tę ostatnią możecie zamienić na dobrej jakości chudy boczek. też będzie pysznie. Pamiętajcie, żeby w tej kombinacji nie używać już soli, szynka jest wystarczająco słona! A jeżeli uda Wam się kupić młody bób, odpada obieranie ze skórki, więc przepis jest wręcz ekspresowy.

170710_DSC3442-1.jpg

Składniki na 2 porcje:

  • 500 g bobu
  • kilka plastrów szynki dojrzewającej lub chudego boczku
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka ostra chilli – mniej lub więcej do smaku
  • garść natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy

Wykonanie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie do stopnia ‚al dente’, czyli na niezbyt miękko. Odcedź, ostudź i obierz ze skórki. Młody bób możesz pozostawić ze skórką.

Szalotkę, czosnek, chilli i natkę drobno posiekaj. Szynkę pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią szynkę. Chwilę podsmaż i dorzuć chilli, szalotkę i czosnek. Następnie dodaj bób i delikatnie wymieszaj. jeszcze chwilę podsmażaj.

Na końcu dodaj natkę pietruszki i skrop całość sokiem z cytryny. Podawaj na gorąco.

Bób smażony z szynką dojrzewającą

Reklamy

One thought

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s