Obłędny pomysł na bób. Podsmażony z aromatycznym czosnkiem, szalotką i odrobiną chilli, a do tego słona szynka dojrzewająca. Tę ostatnią możecie zamienić na dobrej jakości chudy boczek. też będzie pysznie. Pamiętajcie, żeby w tej kombinacji nie używać już soli, szynka jest wystarczająco słona! A jeżeli uda Wam się kupić młody bób, odpada obieranie ze skórki, więc przepis jest wręcz ekspresowy.
Składniki na 2 porcje:
- 500 g bobu
- kilka plastrów szynki dojrzewającej lub chudego boczku
- 1 szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka ostra chilli – mniej lub więcej do smaku
- garść natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
Bób ugotuj w osolonej wodzie do stopnia ‘al dente’, czyli na niezbyt miękko. Odcedź, ostudź i obierz ze skórki. Młody bób możesz pozostawić ze skórką.
Szalotkę, czosnek, chilli i natkę drobno posiekaj. Szynkę pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią szynkę. Chwilę podsmaż i dorzuć chilli, szalotkę i czosnek. Następnie dodaj bób i delikatnie wymieszaj. jeszcze chwilę podsmażaj.
Na końcu dodaj natkę pietruszki i skrop całość sokiem z cytryny. Podawaj na gorąco.
Właśnie się zastanawiałam nad podsmażeniem bobu i już mam przepis:)