Ciasto ucierane przełożone lekkim kremem z malinami i galaretką

Miało być zwykłe ciasto perfekcyjnej pani domu na weekend, a wyszedł w sumie mały torcik. No i dobrze, mało pracy, dobry efekt :-) Ci, którzy nie lubią tortów nie będą zawiedzeni. Przede wszystkim nie mamy tutaj klasycznego biszkoptu, a pyszne, maślane i wilgotne zarazem ciasto ucierane. A jeszcze właściwiej to tradycyjne angielskie victoria sponge cake. Ładnie rośnie i nie wymaga specjalnych umiejętności. Dwie warstwy ciasta przełożone lekkim kremem ze śmietanki i serka mascarpone, a do tego dużo kwaskowatych malin. Na tym etapie ciasto już jest pyszne, a chętni mogą dorobić galaretkę. Zwykła malinowa z dodatkowymi owocami w środku. Chwila na zastygnięcie i ewentualne dekoracje i gotowe.

Może się zdarzyć, że ciasto rosnąc w piekarniku utworzy kopczyk. Zatem jeżeli zdecydujecie się na wyłożenie galaretki, będziecie musieli wyrównać górną część ciasta, aby była płaska jak stół. Dopiero na tak przygotowany blat możecie wyłożyć owoce i zalać galaretką. Aby zabezpieczyć dolne części ciasta przed inwazją spływającej galaretki, przede wszystkim musicie ją wylać naprawdę tężejącą i już nie lejącą, a dodatkowo zabezpieczcie boki wypieku rantem od tortownicy i ewentualnie folią aluminiową.

Ciasto ucierane z kremem z malinami i galaretką przepis

Składniki na ciasto o średnicy 20 cm:

Składniki na ciasto ucierane (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):

  • 170 g masła
  • 120 g cukru (najlepiej drobnego, do wypieków)
  • 170 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka

Składniki na krem (wszystkie składniki powinny być schłodzone):

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Składniki pozostałe:

  • ok. 400 g świeżych malin
  • 1 opakowanie galaretki malinowej

Wykonanie:

Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż do wystudzenia.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.

Zacznij od przygotowania cista ucieranego. Do dużej miski włóż masło i utrzyj je na niemal biały puch. Stopniowo dodawaj cukier i po każdym razie porządnie zmiksuj. Następnie dodawaj po jednym jajku, ponownie po każdym dobrze miksując. Odłóż mikser. Za pomocą szpatułki delikatnie dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem. Delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowane ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj i włóż do pieca. Piecz ok. 30 minut. Ostudź.

Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa krążki.

Przygotuj krem. Śmietankę z dodatkiem cukru pudru ubij na sztywną pianę. W osobnej misce ubij mascarpone. Dodawaj serek łyżka po łyżce do śmietanki, za każdym razem dobrze miksując.

Pierwszy krążek ciasta ułóż na paterze (lub innym naczyniu, w którym będzie podawane ciasto). Pokryj je pierwszą częścią kremu i ułóż dosyć ściśle maliny (połową z nich). Pokryj kolejną częścią kremu (odłóż trochę na dekorację). Przykryj drugim krążkiem ciasta i lekko dociśnij.

Gdy galaretka zacznie już tężeć, na wierzchu ciasta ułóż maliny i zalej je delikatnie galaretką. Najlepiej zrobić to w obręczy od tortownicy, aby galaretka nie spłynęła. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.

Resztą kremu możesz ozdobić ciasto – ja pokryłam nim boki oraz wykonałam dekorację ozdobną tylką, tak by pokryć niedoskonałości galaretki.

Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *