Miało być zwykłe ciasto perfekcyjnej pani domu na weekend, a wyszedł w sumie mały torcik. No i dobrze, mało pracy, dobry efekt :-) Ci, którzy nie lubią tortów nie będą zawiedzeni. Przede wszystkim nie mamy tutaj klasycznego biszkoptu, a pyszne, maślane i wilgotne zarazem ciasto ucierane. A jeszcze właściwiej to tradycyjne angielskie victoria sponge cake. Ładnie rośnie i nie wymaga specjalnych umiejętności. Dwie warstwy ciasta przełożone lekkim kremem ze śmietanki i serka mascarpone, a do tego dużo kwaskowatych malin. Na tym etapie ciasto już jest pyszne, a chętni mogą dorobić galaretkę. Zwykła malinowa z dodatkowymi owocami w środku. Chwila na zastygnięcie i ewentualne dekoracje i gotowe.
Może się zdarzyć, że ciasto rosnąc w piekarniku utworzy kopczyk. Zatem jeżeli zdecydujecie się na wyłożenie galaretki, będziecie musieli wyrównać górną część ciasta, aby była płaska jak stół. Dopiero na tak przygotowany blat możecie wyłożyć owoce i zalać galaretką. Aby zabezpieczyć dolne części ciasta przed inwazją spływającej galaretki, przede wszystkim musicie ją wylać naprawdę tężejącą i już nie lejącą, a dodatkowo zabezpieczcie boki wypieku rantem od tortownicy i ewentualnie folią aluminiową.
Składniki na ciasto o średnicy 20 cm:
Składniki na ciasto ucierane (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
- 170 g masła
- 120 g cukru (najlepiej drobnego, do wypieków)
- 170 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
Składniki na krem (wszystkie składniki powinny być schłodzone):
- 250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
Składniki pozostałe:
- ok. 400 g świeżych malin
- 1 opakowanie galaretki malinowej
Wykonanie:
Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odłóż do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę do pieczenia (u mnie tortownica o średnicy 20 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Zacznij od przygotowania cista ucieranego. Do dużej miski włóż masło i utrzyj je na niemal biały puch. Stopniowo dodawaj cukier i po każdym razie porządnie zmiksuj. Następnie dodawaj po jednym jajku, ponownie po każdym dobrze miksując. Odłóż mikser. Za pomocą szpatułki delikatnie dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem. Delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowane ciasto przełóż do blaszki, wyrównaj i włóż do pieca. Piecz ok. 30 minut. Ostudź.
Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na dwa krążki.
Przygotuj krem. Śmietankę z dodatkiem cukru pudru ubij na sztywną pianę. W osobnej misce ubij mascarpone. Dodawaj serek łyżka po łyżce do śmietanki, za każdym razem dobrze miksując.
Pierwszy krążek ciasta ułóż na paterze (lub innym naczyniu, w którym będzie podawane ciasto). Pokryj je pierwszą częścią kremu i ułóż dosyć ściśle maliny (połową z nich). Pokryj kolejną częścią kremu (odłóż trochę na dekorację). Przykryj drugim krążkiem ciasta i lekko dociśnij.
Gdy galaretka zacznie już tężeć, na wierzchu ciasta ułóż maliny i zalej je delikatnie galaretką. Najlepiej zrobić to w obręczy od tortownicy, aby galaretka nie spłynęła. Odstaw do całkowitego zastygnięcia.
Resztą kremu możesz ozdobić ciasto – ja pokryłam nim boki oraz wykonałam dekorację ozdobną tylką, tak by pokryć niedoskonałości galaretki.
Gotowe ciasto przechowuj w lodówce.
Pięknie i smakowicie się prezentuje :)
idealne na letnie przyjęcia :)