Galettes bretonnes – naleśniki gryczane z szynką, serem i jajkiem

Fantastyczne naleśniki rodem z Francji, a konkretnie z Bretanii. Bardzo popularne jako francuski street food. Można je nadziać przeróżnymi wytrawnymi dodatkami, ale jednak z najbardziej klasycznych jest połączenie sera, szynki i jajka. Dobrej jakości rozpływający się ser oraz jajko z płynnym żółtkiem to esencja fantastycznego śniadania, przekąski czy nawet lekkiego obiadu. Sam naleśnik koniecznie musi być gryczany i zapewniam, nawet przeciwnicy kaszy gryczanej nie przejdą obojętnie. Smak gryki nie jest bardzo intensywny i ma tę specyficzną, orzechową nutę. Dodatkowo to dobra opcja dla osób unikających glutenu. No cóż, po prostu obłęd.

170225_DSC2317-9.jpg

Składniki na ok. 10 naleśników:

  • 250 g mąki gryczanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • odrobina oleju do smażenia

Dodatki:

  • po jednym jajku na każdy naleśnik
  • kilkanaście plastrów dobrej szynki
  • ok. 200 g sera gruyere
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Przygotuj ciasto na naleśniki – wszystkie składniki prócz oleju dobrze sobą wymieszaj, najlepiej trzepaczką lub mikserem. Odstaw na kilka minut.

Przyszykuj dodatki. Szynkę pokrój w nie za cienkie paski, ser zetrzyj na tarce. Szczypiorek posiekaj.

Na dobrej nieprzywierającej patelni rozgrzej odrobinę oleju i rozprowadź go po całej powierzchni. Gdy patelnia będzie już porządnie nagrzana, chochlą nalej pierwszą porcję ciasta i szybko rozlej ją po całej powierzchni. Smaż przez ok. 1,5 minuty. Przewróć na drugą stronę, zmniejsz ogień, smaż ok. 30 sekund po czym delikatnie, na środku wbij jajko, dookoła jajka ułóż kilka paseczków szynki, posyp serem i ostrożnie złóż boki do środka, tak, aby powstał kwadrat. Każdy bok delikatnie dociśnij, aby przywarł. Trzymaj na patelni do czasu, aż białko jajka się zetnie, ale żółtko pozostanie surowe. Naleśnik delikatnie przełóż na talerz. Posyp szczypiorkiem, pieprzem i solą. Podawaj od razu.

Możesz również najpierw usmażyć naleśniki, a później, np. na dwóch patelniach na raz, układać dodatki, składać i podawać.

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s