Bardzo łatwy i wdzięczny mazurek, czy też po prostu tarta. Orzeźwiający, lekko kwaskowaty, przyjemnie otulony słodyczą białej czekolady. Rześki za sprawą najlepszego kremu cytrynowego, aromatyczny dzięki skąpanym w likierze morelom, wykończony aksamitnym sosem z białej czekolady i dopieszczony płatkami migdałów. Połączenie doskonałe. Bardzo polecam.
Wszystkim Czytającym życzę Świąt spędzonych z najbliższymi, dużo miłości i ciepła. Mam nadzieję, że oprócz kulinarnych uciech, zaznacie również tych duchowych.
Składniki na mazurek o wymiarach 20 x 25 cm:
Składniki na spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g masła zimnego
Składniki na wierzch:
- ok. 5 łyżek lemon curd
- garść suszonych moreli
- 3-4 łyżki likieru pomarańczowego lub cytrynowego
- 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, najlepiej domowej
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki kremówki 30 lub 36%
- garść płatków migdałowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód mazurka zagnieć szybko ze sobą, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę lub więcej.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę na tartę wysmaruj masłem i posyp odrobiną mąki. Mazurka możesz również upiec (tak jak ja) po prostu na blasze, bez specjalnej formy. Wówczas przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na pożądaną formę. Ja rozwałkowałam na kształt prostokąta, a z brzegów delikatnie uformowałam ranty. Tak przygotowany spód nakłuj w kilkunastu miejscach widelcem, raz jeszcze schłódź przez chwilę w lodówce i włóż do piekarnika na 15-20 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić, ale nie przypalić.
Upieczone ciasto wystudź.
Przygotuj krem cytrynowy z tego przepisu.
Morele pokrój w kawałki i zalej alkoholem. Odstaw na chwilę.
Śmietankę podgrzej delikatnie w garnuszku i dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia. Lekko ostudź.
Wystudzony spód pokryj kremem cytrynowym. Na to wyłóż morele nasączone likiem oraz skórkę pomarańczową. Całość polej sosem z białej czekolady i ozdób płatkami migdałów. Odłóż na chwilę aż czekolada się zetnie.
wspaniały mazurek. warto piec, nie tylko na święta : )
Wspaniałych Świąt:)