Mazurek z kremem cytrynowym, suszonymi morelami i białą czekoladą

Bardzo łatwy i wdzięczny mazurek, czy też po prostu tarta. Orzeźwiający, lekko kwaskowaty, przyjemnie otulony słodyczą białej czekolady. Rześki za sprawą najlepszego kremu cytrynowego, aromatyczny dzięki skąpanym w likierze morelom, wykończony aksamitnym sosem z białej czekolady i dopieszczony płatkami migdałów. Połączenie doskonałe. Bardzo polecam.

Wszystkim Czytającym życzę Świąt spędzonych z najbliższymi, dużo miłości i ciepła. Mam nadzieję, że oprócz kulinarnych uciech, zaznacie również tych duchowych.

170408_DSC2575-9.jpg

Składniki na mazurek o wymiarach 20 x 25 cm:

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła zimnego

Składniki na wierzch:

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód mazurka zagnieć szybko ze sobą, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę lub więcej.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Foremkę na tartę wysmaruj masłem i posyp odrobiną mąki. Mazurka możesz również upiec (tak jak ja) po prostu na blasze, bez specjalnej formy. Wówczas przygotuj blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na pożądaną formę. Ja rozwałkowałam na kształt prostokąta, a z brzegów delikatnie uformowałam ranty. Tak przygotowany spód nakłuj w kilkunastu miejscach widelcem, raz jeszcze schłódź przez chwilę w lodówce i włóż do piekarnika na 15-20 minut. Ciasto powinno się ładnie zarumienić, ale nie przypalić.

Upieczone ciasto wystudź.

Przygotuj krem cytrynowy z tego przepisu.

Morele pokrój w kawałki i zalej alkoholem. Odstaw na chwilę.

Śmietankę podgrzej delikatnie w garnuszku i dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj do rozpuszczenia. Lekko ostudź.

Wystudzony spód pokryj kremem cytrynowym. Na to wyłóż morele nasączone likiem oraz skórkę pomarańczową. Całość polej sosem z białej czekolady i ozdób płatkami migdałów. Odłóż na chwilę aż czekolada się zetnie.

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz