Bayerischer Kartoffelsalat – Niemiecka sałatka ziemniaczana

Kuchnia niemiecka na pewno nie należy do tych najbardziej rozchwytywanych. Trochę pomijana, lekko wyśmiewana, i dla nas, sąsiadów, prawie w ogóle nieznana… A przecież jest tak bardzo podobna do naszej, rodzimej. Wszak i u nas i u nich nie stroni się od kiełbasy i właśnie ziemniaków. Sałatki na bazie tych ostatnich są w Niemczech niezwykle popularne i każda gospodyni ma swój własny, najlepszy przepis. Trochę jak u nas z jarzynową. Dodatek w postaci ziemniaczanej sałatki doskonale sprawdzi się do obiadu, ale i też do (tak, tak, to już całkiem zaraz!) grilla. Co ciekawe, poniższa sałatka to specjalność bawarska – ziemniaki bowiem otulone są octową marynatą. Na północy Niemiec zjecie ją z dodatkiem majonezu. Zatem lżejsza wersja będzie świetnie pasowała do sezonu letniego. A całość, nieco na przekór ziemniakom, jest lekka i odświeżająca, koniecznie z dużą ilością ziół! Sami spróbujcie.

170408_DSC2566-9.jpg

Składniki na 6 porcji:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków sałatkowych, np. odmiany regina
  • 1 cebula
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżeczki musztardy, np. sarepskiej
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • garść posiekanego szczypiorku
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • ewentualnie kilka rzodkiewek pokrojonych w plasterki

Wykonanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach do miękkości. Uważaj, aby ich nie przegotować. Ostudź, a następnie obierz ze skórki i pokrój w niezbyt cienkie talarki (ok. 4-5 mm).

Cebulę pokrój w piórka.

W garnku podgrzej bulion, dodaj do niego musztardę, olej, ocet, sól, pieprz oraz cebulę. Zagotuj i po chwili zalej mieszaniną pokrojone ziemniaki. Delikatnie wymieszaj, najlepiej ruszając tylko garnkiem, tak aby ziemniaczane talarki nie połamały się.

Do sałatki dodaj posiekany szczypiorek, natkę i ewentualnie pokrojone rzodkiewki. Raz jeszcze ostrożnie wymieszaj i odłóż całość do przegryzienia i schłodzenia.

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz