Bardzo prosty i genialny w swojej prostocie pomysł na kiełbasę. Biała kiełbasa, o wiele mniej popularna niż klasyczna, najczęściej kojarzona jako dodatek do żurku czy też białego barszczu. A warto zrobić z niej danie główne, i to jakie! Aromatyczna, dobrze przyprawiona majerankiem i czosnkiem kiełbaska idealnie zgrywa się z kwaskowatymi jabłkami i soczystym cydrem. Do tego pachnący lasem rozmaryn i karmelizowana, słodka cebulka. Nawet ci, którzy nie przepadają za kiełbasą, taką wersją nie pogardzą. Warto zadbać o to, aby kiełbaski lekko się przyrumieniły, będą wówczas najsmaczniejsze. Danie można podawać z klasycznym ziemniaczanym puree lub z dobrym chlebem. Bardzo polecam.
Składniki na ok. 6-8 porcji:
- 1 kg białej kiełbasy dobrej jakości (ok. 11 małych kiełbasek)
- 4 większe jabłka, np. szampiony
- 3 cebule
- 2,5 szklanki wytrawnego cydru
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Wykonanie:
Cebulę pokrój w piórka, z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój w cząstki.
Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę. Podsmaż ją przez chwilę, a następnie dołóż kiełbaski oraz pokrojone jabłka. Całość zalej 2 szklankami cydru, dorzuć rozmaryn, a następnie dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i duś ok. 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, kiełbaski odwróć na drugą stronę i duś bez przykrycia ok. 10 minut aż sos zgęstnieje. Kiełbaski powinny się zarumienić, cebula skarmelizować, a jabłka niemal rozpaść. W razie potrzeby podlej całość pozostałą ilością cydru.
Podawaj na gorąco.
I od razu kiełbasa robi się daniem wykwintnym!
biała kiełbasa i cydr? Świetny przepis:)