Winegret – sałatka rosyjska z burakami, kiszoną kapustą i ogórkami

Winegret, chociaż brzmi bardziej z francuska, jest niczym innym jak prostą warzywną sałatką polaną popularnym sosem na bazie octu. Niech jednak prostota dania nie zmyli Was co do smaku. Obowiązkowe buraki nadają słodkawego smaku, natomiast kiszone ogórki i kapusta podkręcają całość. Warto tutaj użyć naprawdę dobrej jakości kiszonek, to one będą grały pierwsze skrzypce. Do tego orzeźwiający szczypiorek, natka pietruszki i lekko pikantny, rześki dressing. To taka lżejsza opozycja do klasycznych majonezowych sałatek. Wersji sałatki istnieje bardzo wiele – bardzo popularnym dodatkiem jest śledź, ugotowana fasola jaś czy jabłko. Najlepiej wypróbować kilka wariantów i wybrać swój ulubiony. Rosyjska sałatka winegret idealne sprawdza się jako śniadaniowy dodatek lub na świąteczny stół. No bo sałatki to polska tradycja, czyż nie tak? :-)

170218_DSC2248-9.jpg

Składniki na dużą miskę sałatki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • 2 większe buraki
  • 2 ogórki kiszone
  • garść kapusty kiszonej
  • mała puszka groszku konserwowego
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • garść drobno posiekaj natki pietruszki

Na dressing:

  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 łyżki octu winnego
  • 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Wszystkie składniki sosu wymieszaj ze sobą porządnie i odłóż.

Ziemniaki, buraki oraz marchewkę ugotuj do miękkości – każde warzywo gotuj osobno, gdyż każde z nich gotuje się w innym czasie. Pamiętaj, aby nie przegotować warzyw. Przestudź i obierz ze skórki. Pokrój w niezbyt drobną kostkę razem z kiszonym ogórkiem.

Posiekaj drobno kiszoną kapustę, natkę oraz dymkę ze szczypiorkiem. Wszystko razem wymieszaj ze sobą, na końcu dodaj odcedzony groszek.

Sałatkę dopraw dressingiem i raz jeszcze wymieszaj.

Przed podaniem schłodź w lodówce.

4 thoughts

  1. Uwielbiam ją! Kojarzy mi się z babcią, która pochodziła z kresów i często robiła sałatkę winegret. Tylko zamiast groszku dodawała czerwoną fasolę. Pyszka!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *