Kanapeczki z karmelizowaną cebulą, anchois i kaparami

Kanapek nigdy za wiele. Nie żebym gardziła tymi z serem i szynką, ale czasem i klasyka potrzebuje odmiany. Poniższa propozycja to właściwie łatwiejsza wersja francuskiego pissaladiere. Tu po prostu używamy gotowej bagietki, ale wierz jej niemal identyczny. Mnóstwo karmelizowanej słodkawej cebulki, a do tego dla kontrastu słone kapary i sardele. Pyszne. Dobrze sprawdzą się na imprezie lub jako przekąska.

170107_DSC2031-9.jpg

Składniki na 4 porcje:

  • 5 średniej wielkości czerwonych cebul
  • 2 listki laurowe
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • garść kaparów
  • kilka filecików anchois

Wykonanie:

Zacznij do przygotowani cebuli. Obierz ją i posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przygotowane warzywo oraz liście laurowe. Smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok. 30-40 minut. Cebula ma całkowicie zmięknąć i skarmelizować się. Na końcu dopraw ją solą i pieprzem.

Kromki bagietki podpiecz delikatnie w piekarniku lub na patelni. Na każdą kromkę nałóż porcję cebulki, filecik anchois oraz 2-3 kapary.

Podawaj. Smakuje świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.

Reklamy

2 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s