Placki z kaszy manny

Wszelakie placuszki to jedne z moich ulubionych śniadań. Uwielbiam je z dżemem, owocami, kwaśną śmietaną, jogurtem. Szereg możliwości. Placki z dodatkiem kaszy manny (nie mannej! ;-)) są wyjątkowo puszyste, delikatne i miękkie. Ot idealne na śniadanie! Łatwo się smażą i nie rozpadają się. Można je smażyć również na dobrej patelni bez użycia tłuszczu, ale należy je wówczas pilnować, aby się nie przypaliły. Kasza manna nadaje bardzo przyjemną strukturę, bardzo polecam.

Aby wykonać placki o danym kształcie, wystarczy ułożyć na patelni metalową foremkę posmarowaną olejem i wlewać do niej porcje ciasta. Uważajcie, żeby się nie poparzyć!

placki z kaszy manny

Składniki na 8 placków (w kształcie serca):

  • pół szklanki kaszy manny
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Do podania:

  • jogurt/śmietana
  • świeże owoce

Wykonanie:

Kaszę zalej mlekiem i odstaw na 10-15 minut aż napęcznieje. Dodaj żółtko i cukier z wanilią, wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą.

Na patelni rozgrzej olej. Smaż małe placuszki z każdej strony po ok. 2 minuty, na dosyć małym ogniu, aby się nie przypaliły. Usmażone placki przekładaj na ręcznik papierowy, aby ten wchłonął nadmiar tłuszczu.

Podawaj z ulubionymi dodatkami, chociaż same w sobie też są pyszne :-)

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *