Kanapki z pieczonym kurczakiem i guacamole

Awokado, kiedyś nie rozumiałam fenomenu tego owocu, teraz, gdy potrafię go przyrządzić, na stale zagościło w mojej diecie. Teraz, w zimie, gdy na awokado jest sezon i jest po prostu najtańsze, a inne warzywa i owoce niestety nie porażają jakością, warto sięgnąć właśnie po nie. Guacamole to jeden z moich ulubionych sposób na przygotowanie tego obłędnego owocu. Ostra papryczka chilli, kwaśny sok z limonki, odrobina szalotki i czosnku. Pasta doskonała. Walentynki tuż, tuż. Jeżeli męczą Was wszechobecne serduszka, przygotujcie prawdziwy afrodyzjak. Guacamole z pieczonym, aromatycznym kurczakiem i soczystym pomidorem. Czy można lepiej rozpocząć dzień?

170211_DSC2196-9.jpg

Składniki na dwie porcje:

Składniki na pieczonego kurczaka:

  • ok. 250 g piersi z kurczaka (jedna pojedyncza pierś)
  • 2 łyżki oleju
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki słodkiej ostrej w proszku
  • sól, pieprz

Składniki na guacamole:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z połowy limonki
  • kawałeczek świeżego chilli – do smaku
  • pół szalotki
  • ząbek czosnku
  • garść świeżej kolendry
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 8 średniej wielkości kromek porządnego chleba
  • pomidor malinowy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • świeża kolendra do posypania

Wykonanie:

Kurczaka oczyść i zamarynuj we wszystkich przyprawach. Zostaw go najlepiej na kilka godzin w lodówce, ale w wersji ekspresowej wystarczy godzina.

Następnie przełóż go do rękawa do pieczenia (lub owiń folią aluminiową) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.

Wyjmij, ostudź.

Przygotuj guacamole. Szalotkę, czosnek i chilli drobniutko posiekaj. Awokado przełóż do miseczki, wyciągnij łyżką ze skórki i rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj posiekane warzywa, sól, posiekaną kolendrę i sok z limonki. Wymieszaj.

Kromki chleba skrop oliwą i podpiecz delikatnie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone kromki nałóż po łyżce guacamole, a następnie po grubym plastrze kurczaka. Na wierzch połóż plasterek pomidora, a całość posyp kolendrą. Gotowe.

Reklamy

4 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s