Awokado, kiedyś nie rozumiałam fenomenu tego owocu, teraz, gdy potrafię go przyrządzić, na stale zagościło w mojej diecie. Teraz, w zimie, gdy na awokado jest sezon i jest po prostu najtańsze, a inne warzywa i owoce niestety nie porażają jakością, warto sięgnąć właśnie po nie. Guacamole to jeden z moich ulubionych sposób na przygotowanie tego obłędnego owocu. Ostra papryczka chilli, kwaśny sok z limonki, odrobina szalotki i czosnku. Pasta doskonała. Walentynki tuż, tuż. Jeżeli męczą Was wszechobecne serduszka, przygotujcie prawdziwy afrodyzjak. Guacamole z pieczonym, aromatycznym kurczakiem i soczystym pomidorem. Czy można lepiej rozpocząć dzień?
Składniki na dwie porcje:
Składniki na pieczonego kurczaka:
- ok. 250 g piersi z kurczaka (jedna pojedyncza pierś)
- 2 łyżki oleju
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki
- 1/4 łyżeczki tymianku
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki słodkiej ostrej w proszku
- sól, pieprz
Składniki na guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z połowy limonki
- kawałeczek świeżego chilli – do smaku
- pół szalotki
- ząbek czosnku
- garść świeżej kolendry
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 8 średniej wielkości kromek porządnego chleba
- pomidor malinowy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeża kolendra do posypania
Wykonanie:
Kurczaka oczyść i zamarynuj we wszystkich przyprawach. Zostaw go najlepiej na kilka godzin w lodówce, ale w wersji ekspresowej wystarczy godzina.
Następnie przełóż go do rękawa do pieczenia (lub owiń folią aluminiową) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 minut.
Wyjmij, ostudź.
Przygotuj guacamole. Szalotkę, czosnek i chilli drobniutko posiekaj. Awokado przełóż do miseczki, wyciągnij łyżką ze skórki i rozdrobnij za pomocą widelca. Dodaj posiekane warzywa, sól, posiekaną kolendrę i sok z limonki. Wymieszaj.
Kromki chleba skrop oliwą i podpiecz delikatnie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Na podpieczone kromki nałóż po łyżce guacamole, a następnie po grubym plastrze kurczaka. Na wierzch połóż plasterek pomidora, a całość posyp kolendrą. Gotowe.
Wyglądają bajecznie, mógłbym jeść takie codziennie :D
Bardzo mi odpowiada ten przepis, bo i kurczak w ziołach i moje ulubione awokado : )
jutro mam pieczonego kurczaka na obiad,więc z resztek na poniedziałek do pracy będę mieć kanapki:)
Jak ja kocham guacamole ! W towarzystwie kurczaka musi smakować obłędnie !