Makaron w winnym sosie z krewetkami

Uwielbiam makarony, uwielbiam gluten i pszenicę. Makaron to czysta przyjemność. Pamiętam jak byłam mała, uwielbiałam odsmażany na maśle makaron do rosołu. Ot tak, po prostu, bez zbędnych dodatków. Nie gardziłam nigdy banalnymi kluskami z serem, a kiedy poznałam sos pomidorowy, nie mogłam przestać go gotować. Do tej pory cenię prostotę i wyznaję włoską zasadę im mniej, tym lepiej. Kilka dobrej jakości składników to klucz do sukcesu. Sos winny na maśle z czosnkiem i chilli to ekspresowy i bardzo prosty sos, który bez problemu zrobicie w czasie gotowania makaronu. Czy może być szybciej? Do mojej bazy dodałam krewetki, które również potrzebują chwili, aby były idealne (im dłużej smażone, tym bardziej gumowate). Możecie zamienić je np. na kurczaka lub po prostu zrezygnować z białka. Pamiętajcie o dużej ilości pietruszki, pycha!

170106_DSC2004-10.jpg

Składniki na dwie porcje:

  • 200-300 g makaronu spaghetti, bucatini lub tak jak u mnie fusilli lunghi bucati
  • dwie garści surowych, obranych krewetek
  • duża łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli – mniej lub więcej do smaku
  • ok. 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • garść natki pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Krewetki oczyść i jeżeli są w skorupie, obierz. Czosnek, chilli i natkę pietruszki drobno posiekaj.

Zagotuj wodę na makaron, włóż go do środka i gotuj o minutę krócej niż czas podany na opakowaniu do osiągnięcia stanu al dente. Przy odcedzaniu makaronu zostaw ok. pół szklani wody z gotowania, może przydać się do sosu.

W czasie gotowania makaronu przygotuj sos. Na patelni rozgrzej masło z oliwą. Wrzuć czosnek i chilli, chwilę podsmaż uważając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie wrzuć krewetki i podlej całość winem. Odparuj i wrzuć ugotowany, odcedzony makaron. Szybko mieszaj, najlepiej przy pomocy szczypców, aby kluski dokładnie pokryły się sosem. Jeżeli całość będzie zbyt sucha, dolej nieco wody z gotowania makaronu. Wyłącz źródło ciepła i dorzuć natkę pietruszki. Dopraw solą i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Wymieszaj i od razu podawaj.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *