Meksyk to oczywiście kukurydza, fasola, piekielne chilli, ale też… jajka, dużo jajek. Pomysłów na dania z jajkami znajdziecie tu całe mnóstwo, a dzisiaj bardzo popularne jajka w wydaniu śniadania mistrzów lub, jak wolicie, śniadanie na kaca. A w Meksyku powiedzą, że śniadanie dla farmera, bo farmer musi zjeść syte śniadanie, co by miał siłę. Pamiętacie arabską szakszukę? Poznajcie meksykańską wersję. Czyli pomidorowy pikantny sos i usmażone w nim jajka (chociaż można je też usmażyć osobno, ale ja wolę ten pierwszy sposób). Do tego obowiązkowa kukurydziana tortilla, kwaśna śmietana, odrobiną soku z limonki i kolendra… dużo kolendry! Absolutnie genialne.
Składniki na 2 porcje:
- 3-4 jajka
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebulka
- 1 ząbek czosnku
- cała lub pół papryczki chilli
- 1 puszka pomidorów pelati – w sezonie 2-3 dojrzałe pomidory
- 1/4 czerwonej papryki
- szczypta kuminu
- sól, pieprz do smaku
Do podania:
- tortille kukurydziane
- kwaśna śmietana
- świeża kolendra
- limonka
Wykonanie:
Cebulę, czosnek, chilli i paprykę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez chwilę cebulę z czosnkiem i chilli. Dorzuć paprykę, a następnie dorzuć pomidory (te z puszki razem z sokiem, świeże pokrojone na kawałki). Całość dopraw kuminem, solą i pieprzem, Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś ok 10 minut aż warzywa zmiękną, a całość zgęstnieje.
Gdy sos jest już gotowy, usmaż jajka. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Na osobnej patelni możesz usmażyć klasyczne sadzone jajka lub wbić jajka na patelnię z pomidorowym sosem. Łopatką zrób wgłębienia i wbijaj w nie jajka. Przykryj pokrywką i smaż aż białko będzie całkowicie ścięte, żółtko powinno zostać płynne. Ja wolę ten drugi sposób.
Kukurydziane tortille delikatnie podgrzej na suchej patelni, ułóż na talerzu. Na placki nakładaj porcję sosu z jajkami. Posyp posiekaną świeżą kolendrą, skrop sokiem z limonki. Ozdób kleksem śmietany. Jedz gorące.
Same pyszności :)
Śniadanie mistrzów :)
chciałabym by ktoś mi zrobił takie śniadanie:)