Huevos rancheros – meksykańskie jajka po farmersku

Meksyk to oczywiście kukurydza, fasola, piekielne chilli, ale też… jajka, dużo jajek. Pomysłów na dania z jajkami znajdziecie tu całe mnóstwo, a dzisiaj bardzo popularne jajka w wydaniu śniadania mistrzów lub, jak wolicie, śniadanie na kaca. A w Meksyku powiedzą, że śniadanie dla farmera, bo farmer musi zjeść syte śniadanie, co by miał siłę. Pamiętacie arabską szakszukę? Poznajcie meksykańską wersję. Czyli pomidorowy pikantny sos i usmażone w nim jajka (chociaż można je też usmażyć osobno, ale ja wolę ten pierwszy sposób). Do tego obowiązkowa kukurydziana tortilla, kwaśna śmietana, odrobiną soku z limonki i kolendra… dużo kolendry!  Absolutnie genialne.

huevos rancheros

Składniki na 2 porcje:

  • 3-4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mała cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • cała lub pół papryczki chilli
  • 1 puszka pomidorów pelati – w sezonie 2-3 dojrzałe pomidory
  • 1/4 czerwonej papryki
  • szczypta kuminu
  • sól, pieprz do smaku

Do podania:

  • tortille kukurydziane
  • kwaśna śmietana
  • świeża kolendra
  • limonka

Wykonanie:

Cebulę, czosnek, chilli i paprykę posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż przez chwilę cebulę z czosnkiem i chilli. Dorzuć paprykę, a następnie dorzuć pomidory (te z puszki razem z sokiem, świeże pokrojone na kawałki). Całość dopraw kuminem, solą i pieprzem, Wymieszaj, przykryj pokrywką i duś ok 10 minut aż warzywa zmiękną, a całość zgęstnieje.

Gdy sos jest już gotowy, usmaż jajka. Możesz to zrobić na dwa sposoby. Na osobnej patelni możesz usmażyć klasyczne sadzone jajka lub wbić jajka na patelnię z pomidorowym sosem. Łopatką zrób wgłębienia i wbijaj w nie jajka. Przykryj pokrywką i smaż aż białko będzie całkowicie ścięte, żółtko powinno zostać płynne. Ja wolę ten drugi sposób.

Kukurydziane tortille delikatnie podgrzej na suchej patelni, ułóż na talerzu. Na placki nakładaj porcję sosu z jajkami. Posyp posiekaną świeżą kolendrą, skrop sokiem z limonki. Ozdób kleksem śmietany. Jedz gorące.

Reklamy

3 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s