Kanapki, kanapeczki. Mimo, że odchodzą trochę do lamusa na tle tych wszystkich puddingów z tapioki, budyniów jaglanych i owsianek, lubię i lubić będę. Nie ma nic lepszego niż świeża, chrupiąca bagietka, a na niej pyszne dodatki. Na codzień nie mam czasu na wymyślne kombinacje, ale w weekend lubię zrobić coś wymagającego nieco więcej czasu. Poniższa propozycja oczywiście nie jest trudna i skomplikowana, wymaga jedynie odrobiny więcej czasu. Zapewniam jednak, że słodko-słony smak karmelizowanej cebulki, soczystej brzoskwini i kremowego serka wynagrodzi czas oczekiwania. Kanapeczki sprawdzą się nie tylko na śniadanie, ale jako przekąska lub przegryzka na imprezie. Pyszne.
Składniki na 4 porcje:
- 5 średniej wielkości czerwonych cebul
- 2 listki laurowe
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- ok. 150 g serka koziego kremowego
- 3 brzoskwinie – mogą być z puszki
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki masła
- szczypta tymianku
- kilkanaście kromek bagietki
Wykonanie:
Zacznij do przygotowani cebuli. Obierz ją i posiekaj w piórka. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przygotowane warzywo oraz liście laurowe. Smaż na małym ogniu od czasu do czasu mieszając przez ok. 30-40 minut. Cebula ma całkowicie zmięknąć i skarmelizować się. Na końcu dopraw ją solą i pieprzem.
Brzoskwinie obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Na osobnej patelni rozgrzej masło i wrzuć owoce doprawiając tymiankiem i miodem. Smaż aż brzoskwinie ładnie się zarumienią.
Kromki bagietki podpiecz delikatnie w piekarniku lub na patelni. Na każdą kromkę nałóż porcję cebulki, kawałek brzoskwini oraz łyżkę serka koziego. Możesz ozdobić świeżymi listkami tymianku.
Podawaj od razu. Najlepiej smakuje na ciepło.
Pięknie się prezentują, smakowicie wyglądają.
wyglądają tak elegancko i smakowicie;)