Sałatka ryżowa z indykiem, ananasem i kukurydzą

Są sałatki, które się nie nudzą. I chociaż majonezowe sałatki przypominają mi cudowne lata 90te i wszelakie domowe imprezy, mam do nich sentyment :-) Mimo, że mianem sałatki wolimy określać coś lekkiego, pełnego warzyw, świeżego, to dziwnym trafem te z nieśmiertelnym majonezem pierwsze znikają ze stołu… ;-) Ja staram się nieco odchudzać klasyczne przepisy i przede wszystkim nie kąpać składników w majonezie oraz zastępować jego część jogurtem. Sprawdza się dobrze, no i cóż, dobrze smakuje :-)

Sałatka z ryżem, szynką i kukurydzą, przepis

Składniki na dużą miskę sałatki:

  • 400 g ryżu parabolicznego
  • 1 większa puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • ok. 400 g wędzonego indyka w kawałku
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypiorek do dekoracji

Wykonanie:

Ryż ugotuj w osolonej wodzie na półtwardo (al dente), następnie wystudź. Podczas studzenia mieszaj, aby się nie posklejał. Kukurydzę i ananasa odsącz z zalewy. Pokrój go razem z indykiem w większą kostkę.

Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą o pieprzem.

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą, a następnie z sosem. Sałatkę posyp obficie posiekanym szczypiorkiem.

Najlepiej smakuje schłodzona, po spędzeniu kilku godzin w lodówce.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *