Tatar z wędzonego łososia

Tatar z wędzonego łososia to świetna alternatywa dla tych, którzy nieco obawiają się całkiem surowej ryby. Dla mnie z resztą, wędzony posmak nadaje całości charakteru i smakuje nawet lepiej. Pozatym, tatar z łososia wyjątkowo ładnie prezentuje się na talerzu i może stanowić przystawkę z wyższej półki ;-) Wykonanie jest oczywiście bardzo proste i bezproblemowe. Czas może zając jedynie dokładne posiekanie ryby – oczywiście im drobniej tym lepiej, chociaż nie ma co przesadzać, to nie wołowina.

Kochani, w nadchodzącym 2017 roku życzę Wam przede wszystkim tego, aby był jeszcze lepszy od mijającego. Ja nigdy nie robię noworocznych postanowień, bo uważam, że każdy dzień jest dobry, aby coś zmienić, coś ustalić, gdzieś wyjechać :-) Najważniejsze natomiast jest to, aby spełniać swoje założenia i, zabrzmi banalnie, nigdy nie rezygnować z własnych marzeń. Ja się tego trzymam i tego też Wam życzę!

Tatar z łososia, przepis

Składniki na 4-6 porcji:

  • ok. 400 g wędzonego na zimno łososia w kawałku
  • 1 szalotka
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

  • posiekane w drobną kostkę korniszony
  • posiekane w drobną kostkę grzybki marynowane
  • kapary

Wykonanie:

Łososia pozbądź skóry i pokrój go w bardzo drobną kostkę. Poszatkuj drobno szalotkę i dodaj do ryby. Dopraw oliwą, koperkiem, sokiem z cytryny i pieprzem.

Tak przygotowanego tatara podawaj z korniszonami, kaparami lub/i grzybkami.

Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżenia w lodówce, gdy smaki się przegryzą.

Reklamy

4 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s