Tatar z wędzonego łososia

Tatar z wędzonego łososia to świetna alternatywa dla tych, którzy nieco obawiają się całkiem surowej ryby. Dla mnie z resztą, wędzony posmak nadaje całości charakteru i smakuje nawet lepiej. Poza tym, tatar z łososia wyjątkowo ładnie prezentuje się na talerzu i może stanowić przystawkę z wyższej półki ;-) Wykonanie jest oczywiście bardzo proste i bezproblemowe. Czas może zając jedynie dokładne posiekanie ryby – oczywiście im drobniej tym lepiej, chociaż nie ma co przesadzać, to nie wołowina.

Tatar z łososia, przepis

Składniki na 4-6 porcji:

  • ok. 400 g wędzonego na zimno łososia w kawałku
  • 1 szalotka
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżki drobno posiekanego koperku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Dodatki:

  • posiekane w drobną kostkę korniszony
  • posiekane w drobną kostkę grzybki marynowane
  • kapary

Wykonanie:

Łososia pozbądź skóry i pokrój go w bardzo drobną kostkę. Poszatkuj drobno szalotkę i dodaj do ryby. Dopraw oliwą, koperkiem, sokiem z cytryny i pieprzem.

Tak przygotowanego tatara podawaj z korniszonami, kaparami lub/i grzybkami.

Najlepiej smakuje po kilku godzinach leżenia w lodówce, gdy smaki się przegryzą.

Reklamy

4 thoughts

Dodaj komentarz