Tapenada to typowo śródziemnomorska pasta. Pochodzi z francuskiej Prowansji, ale jest popularna również w kuchni włoskiej oraz hiszpańskiej. Przygotowywana jest głównie z oliwek, ale popularna jest także wersja z suszonych pomidorów. Konsystencja zaś to głównie gładka, smarowna pasta, ale możecie też przygotować wersję mniej rozdrobnioną. Wówczas otrzymacie coś na kształt drobno posiekanej sałatki. Tapenada jest bardzo uniwersalna – może stanowić smaczne smarowidło do kanapek, swoisty dip lub nadzienie. Bardzo dobrze się przechowuje, wystarczy polać ją z wierzchu oliwą i włożyć do lodówki.
Składniki na miseczkę tapenady:
- 2 garści czarnych oliwek bez pestek
- garść posiekanej drobno natki pietruszki
- łyżka kaparów
- 2 fileciki anchovies – opcjonalnie
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
- 1 duży ząbek czosnku
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- odrobina soli
- pieprz
Wykonanie:
Oliwki, natkę, kapary, anchovies oraz czosnek posiekaj bardzo drobno. Możesz też całość zblendować na niezbyt gładką pastę. Tak jak wolisz.
Całość dopraw sokiem z cytryny, solą (ostrożnie, anchovies są słone!), pieprzem oraz oliwą. Wymieszaj i podawaj.
Przechowuj w lodówce polewając wierzch oliwą.
A co zrobić jeśli tapenada wyszła za słona? nie wiem czy przegiąłem z anchois czy już oliwki byly tak słone… da się to jakoś uratować?
Proszę spróbować oliwki na slonosc – jeżeli nie są słone to można dodać do tapenady i wówczas pasta będzie mniej słona. Jeśli oliwki są jednak słone, do pasty można dodać (blendując) kawałek chleba. To powinno pomoc.
Uratowałaś mnie, bo mam cały słoiczek oliwek i zastanawiałam się co mogę z nimi zrobić :)
pychota:)