Roladki z indyka z tapenadą z czarnych oliwek

Faszerowane mięso to ciekawy sposób na urozmaicenie typowo mięsnych obiadów. Takie pieczone roladki są dosyć niskokaloryczne i nietłuste, ale wciąż bardzo smaczne za sprawą doprawionego i soczystego nadzienia. Jeżeli zostanie Wam tapenada, możecie dodać ją do kanapek albo włożyć do słoiczka i zalać z wierzchu oliwą, wytrzyma kilka dni. Więcej o samej tapenadzie tutaj. Zapraszam.

roladki z indyka

Składniki na 4 porcje:

  • ok. 500 g piersi z indyka podzielonej na sznycle
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz

Składniki na tapenade:

  • 2 garści czarnych oliwek bez pestek
  • garść posiekanej drobno natki pietruszki
  • łyżka kaparów
  • 2 fileciki anchovies – opcjonalnie
  • sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • odrobina soli
  • pieprz

Wykonanie:

Rozpocznij do tapenady.

Oliwki, natkę, kapary, anchovies oraz czosnek posiekaj bardzo drobno. Możesz też całość zblendować na niezbyt gładką pastę. Tak jak wolisz.

Całość dopraw sokiem z cytryny, solą (ostrożnie, anchovies są słone!), pieprzem oraz oliwą. Wymieszaj i odstaw.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Sznycle z indyka rozbij na cieńsze placki. Na każdy ułóż sporą łyżkę przygotowanej tapenady i zwiń od strony dłuższego boku. Jeżeli jest taka potrzeba, zepnij wykałaczką.

Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą i ułóż do niego roladki. Posyp je pieprzem i solą oraz podlej białym winem. Przykryj i piecz ok. 30 minut. Po tym czasie odkryj i piecz jeszcze 10 minut aż ładnie się zarumienią.

Gotowe.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *