Klasyczne maślane kruche ciasto z kwaskowatymi śliwkami podkręcone aromatycznymi przyprawami i moim ulubionym kokosem. Cynamon, kardamon i wanilia sprawiają, że owoce nabierają cudownego aromatu i podczas pieczenia pachnie… Świętami :-) Pora już chyba na dobre pożegnać lato i zajrzeć do jesiennych smaków. Przecież i one nie muszą być nudne. Zapraszam.
Składniki na ciasto pieczone w formie o średnicy 24 cm:
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 4 łyżki cukru pudru
Składniki na nadzienie:
- 8 średniej wielkości śliwek (ok. 500g)
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 2 ziarna kardamonu
- ziarenka uzyskane z połowy laski wanilii
- 2-3 łyżki cukru – mniej lub więcej wedle uznania
Składniki na kruszonkę:
- resztka ciasta ze spodu
- garść wiórków kokosowych
Wykonanie:
Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko ze sobą, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum godzinę (możesz odstawić na całą noc).
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i odsyp odrobiną mąki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy i przełóż je do niej. Dociśnij i odetnij końcówki. Ciasto nakłuj widelcem i włóż do pieca na ok. 15 minut.
W tym czasie resztki ciasta wymieszaj z wiórkami. Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki i włóż do garnka. Dodaj przyprawy i podduś parę minut aż owoce nieco zmiękną, ale wciąż pozostaną w kawałkach.
Na podpieczony spód wyłóż śliwki i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz ok. 15 minut.
Pyszne do kawki :)
No cóż to już jesień, ale w jakim pięknym i smacznym stylu. Boskie ciasto ze śliwkami :)
robiłam tak z truskawkami,pysznie;0
Zawiało jesiennie;)
Wspaniałe ciacho.