Kruche ciasto ze śliwkami i kokosową kruszonką

Klasyczne maślane kruche ciasto z kwaskowatymi śliwkami podkręcone aromatycznymi przyprawami i moim ulubionym kokosem. Cynamon, kardamon i wanilia sprawiają, że owoce nabierają cudownego aromatu i podczas pieczenia pachnie… Świętami :-) Pora już chyba na dobre pożegnać lato i zajrzeć do jesiennych smaków. Przecież i one nie muszą być nudne. Zapraszam.

kruche ciasto ze śliwkami

Składniki na ciasto pieczone w formie o średnicy 24 cm:

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru pudru

Składniki na nadzienie:

  • 8 średniej wielkości śliwek (ok. 500g)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 2 ziarna kardamonu
  • ziarenka uzyskane z połowy laski wanilii
  • 2-3 łyżki cukru – mniej lub więcej wedle uznania

Składniki na kruszonkę:

  • resztka ciasta ze spodu
  • garść wiórków kokosowych

Wykonanie:

Wszystkie składniki na spód zagnieć szybko ze sobą, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na minimum godzinę (możesz odstawić na całą noc).

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i odsyp odrobiną mąki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt formy i przełóż je do niej. Dociśnij i odetnij końcówki. Ciasto nakłuj widelcem i włóż do pieca na ok. 15 minut.

W tym czasie resztki ciasta wymieszaj z wiórkami. Śliwki przekrój na połówki, usuń pestki i włóż do garnka. Dodaj przyprawy i podduś parę minut aż owoce nieco zmiękną, ale wciąż pozostaną w kawałkach.

Na podpieczony spód wyłóż śliwki i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz ok. 15 minut.

Reklamy

5 thoughts

Dodaj komentarz