Smażony kalafior z przyprawami

Kalafior to warzywo bardzo wszechstronne, chociaż w naszych polskich stronach jest on najczęściej po prostu gotowany i podawany z tartą bułką (notabene przepyszną). Czasem wrzucony w większej ilości do jarzynowej, co daje ostatecznie kalafiorową. I chociaż absolutnie nie neguję tych dań, a wręcz je uwielbiam, pomyślałam, żeby w końcu i z kalafiorem nieco poszaleć. Lekko obgotowany, al dente, a następnie obsmażony na klarowanym maśle z całą paletą orientalnych przypraw stanowi bardzo smaczny dodatek. Najlepszy jest taki lekko przypieczony, z chrupiącą skórką. Ja dodałam do całości jeszcze cukinię i ugotowane ziemniaki, co w zasadzie stworzyło lekką sałatkę, którą można zjeść samodzielnie lub podać do jakiegoś mięcha. Bardzo, bardzo dobre.

smażony kalafior

Składniki na 4 porcje:

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 1 mała cukinia
  • kilka ziemniaków
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka kolendry
  • pół łyżeczki kminu
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Wszystkie przyprawy połącz ze sobą, te które masz w ziarnach rozgnieć w moździerzu. Czosnek drobno posiekaj.

Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i gotuj we wrzątku parę minut aż warzywo nieco zmięknie, ale wciąż pozostanie chrupkie.

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Cukinię pokrój w półplasterki.

Na dużej patelni rozgrzej masło. Dodaj czosnek i wszystkie przyprawy. Smaż chwilkę aż przyprawy uwolnią zapach. Dodaj kalafiora, delikatnie mieszaj aby obtoczył się w przyprawach, ale nie rozpadał. Smaż kilka minut aż warzywo ładnie się zarumieni z każdej strony.

Na samym końcu dodaj cukinię i ziemniaki. Mieszaj i smaż już dosłownie chwilę, aby warzywa obtoczyły się w przyprawach, ale cukinia nie puściła zbyt dużej ilości wody.

Podawaj na gorąco lub zimno.

Reklamy

6 thoughts

Dodaj komentarz