Aloo paratha – indyjski chlebek nadziewany ziemniakami

Co w Indiach jada się na śniadanie? Tutaj znajdziecie podpowiedzi, a ja zapraszam na jedno z bardziej popularnych, głównie na północy kraju śniadań. Aloo paratha to pełnoziarnisty płaski chlebek nadziewany ziemniakami i oczywiście indyjskimi przyprawami. Chociaż ziemniaki nie do końca kojarzą się z egzotycznymi Indiami, wierzcie mi, że to bardzo popularny składnik wielu dań.

Chlebki są dosyć proste w przygotowaniu, pracę można też rozłożyć na raty. Najpierw ugotować ziemniaki i przygotować nadzienie, a później już tylko zagnieść ciasto, nadziać i smażyć.

Aloo paratha najlepiej smakuje na gorąco i na świeżo. Nie polecam zostawiać jej na kolejny dzień, ponieważ ciasto robi się nieco twarde i gumiaste. Ja lubię podawać placki z gęstym jogurtem naturalnym i świeżą kolendrą. Pycha.

aloo paratha przepis

Składniki na 4 większe chlebki lub 8 mniejszych:

Składniki na chlebek:

  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju

Składniki na nadzienie:

  • 5 małych ziemniaków
  • pół łyżeczki przyprawy garam masala
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • pół łyżeczki amchur (suszonego mango)
  • pół papryczki chilli
  • 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • masło klarowane ghee lub olej do smażenia

Wykonanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź a następnie pozbądź skórki. Za pomocą tłuczka lub blendera zgnieć je na gładką masą. Dopraw ją przyprawami.

Z mąki, wody, oleju i soli zagnieć elastyczne i miękkie ciasto. Podziel je na 4 części, z każdej ulep kulkę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Na środek każdego placuszka nałóż po sporej łyżce nadzienia i rozprowadź na po całej powierzchni ciasta. Następnie złóż wierzch każdego placka do środka, zlep porządnie i delikatnie rozwałkuj ponownie na kształt okrągłego placka.

Na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oleju. Placki smaż z obu stron po kilka minut na średnim ogniu. Podawaj gorące, najlepiej z gęstym jogurtem naturalnym.

3 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *