Co w Indiach jada się na śniadanie? Pewnie różne rzeczy, ale z pewnością nie to co u nas :-) Na pewno jednak niektórzy jedzą chlebki paratha. Generalnie są one niemal tożsame z chlebkami chapati, ale te pierwsze często bywają nadziane. Na przykład ziemniakami, tak jak u mnie. Bo aloo oznacza właśnie ziemniaka. Przepisów na samo doprawienie poczciwego kartofla jest całe mnóstwo, ale poniższy przepis śmiało możecie potraktować wyjściowo. Kolejnym razem możecie stworzyć własną wersję. Sam chlebek jest naprawdę pyszny i sycący. Oprócz funkcji śniadaniowej może też stanowić dodatek do inny dań, ale sam w sobie jest po prostu bardzo dobry. Najlepiej smakuje na gorąco, z gęstym jogurtem.
Składniki na 4 chlebki:
Składniki na chlebek:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Składniki na nadzienie:
- 5 małych ziemniaków
- pół łyżeczki garam masala
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki amchur (suszonego mango)
- pół papryczki chilli
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
- sól do smaku
Dodatkowo:
- masło klarowane lub olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź a następnie pozbądź skórki. Za pomocą tłuczka lub blendera zgnieć je na gładką masą. Dopraw ją przyprawami.
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieć elastyczne i miękkie ciasto. Podziel je na 4 części, z każdej ulep kulkę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Na środek każdego placuszka nałóż po sporej łyżce nadzienia i rozprowadź na po całej powierzchni ciasta. Następnie złóż wierzch każdego placka do środka, zlep porządnie i delikatnie rozwałkuj ponownie na kształt okrągłego placka.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oleju. Placki smaż z obu stron po kilka minut na średnim ogniu. Podawaj gorące, najlepiej z gęstym jogurtem naturalnym.
Robiłam podobne, ale z innym nadzieniem, super przekąska :)
Właśnie – przyprawy! Aromaty dań indyjskich są niesamowite, ale takie dostosowane do gustów europejskich na pewno świetnie smakują : )
ale ciekawy pomysł na śniadaniową odmianę:)