Co w Indiach jada się na śniadanie? Tutaj znajdziecie podpowiedzi, a ja zapraszam na jedno z bardziej popularnych, głównie na północy kraju śniadań. Aloo paratha to pełnoziarnisty płaski chlebek nadziewany ziemniakami i oczywiście indyjskimi przyprawami. Chociaż ziemniaki nie do końca kojarzą się z egzotycznymi Indiami, wierzcie mi, że to bardzo popularny składnik wielu dań.
Chlebki są dosyć proste w przygotowaniu, pracę można też rozłożyć na raty. Najpierw ugotować ziemniaki i przygotować nadzienie, a później już tylko zagnieść ciasto, nadziać i smażyć.
Aloo paratha najlepiej smakuje na gorąco i na świeżo. Nie polecam zostawiać jej na kolejny dzień, ponieważ ciasto robi się nieco twarde i gumiaste. Ja lubię podawać placki z gęstym jogurtem naturalnym i świeżą kolendrą. Pycha.
Składniki na 4 większe chlebki lub 8 mniejszych:
Składniki na chlebek:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki wody
- pół łyżeczki soli
- 1 łyżka oleju
Składniki na nadzienie:
- 5 małych ziemniaków
- pół łyżeczki przyprawy garam masala
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki amchur (suszonego mango)
- pół papryczki chilli
- 3 łyżki drobno posiekanej kolendry
- sól do smaku
Dodatkowo:
- masło klarowane ghee lub olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź a następnie pozbądź skórki. Za pomocą tłuczka lub blendera zgnieć je na gładką masą. Dopraw ją przyprawami.
Z mąki, wody, oleju i soli zagnieć elastyczne i miękkie ciasto. Podziel je na 4 części, z każdej ulep kulkę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Na środek każdego placuszka nałóż po sporej łyżce nadzienia i rozprowadź na po całej powierzchni ciasta. Następnie złóż wierzch każdego placka do środka, zlep porządnie i delikatnie rozwałkuj ponownie na kształt okrągłego placka.
Na patelni rozgrzej odrobinę masła lub oleju. Placki smaż z obu stron po kilka minut na średnim ogniu. Podawaj gorące, najlepiej z gęstym jogurtem naturalnym.
Robiłam podobne, ale z innym nadzieniem, super przekąska :)
Właśnie – przyprawy! Aromaty dań indyjskich są niesamowite, ale takie dostosowane do gustów europejskich na pewno świetnie smakują : )
ale ciekawy pomysł na śniadaniową odmianę:)