Tak bardzo domowa mizeria. Kiedyś latem jadłam ją do niemal każdego obiadu. Czy to do mięsa czy po prostu do młodych ziemniaczków z koperkiem. Jest niezastąpiona. Kiedyś tylko na śmietanie, dzisiaj chętniej zamieniam ją na gęsty jogurt. Najbardziej smakuje mi jak jest wyraźnie kwaśno-słodka, koniecznie z odświeżającym koperkiem. Po prostu musicie zrobić :-)
Składniki na małą miseczkę:
- 4 małe ogórki gruntowe
- ćwiartka większej cebuli
- 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
- 1,5 łyżki octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny (ja używam octu)
- 1 mała płaska łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- odrobina pieprzu
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
Wykonanie:
Ogórki obierz ze skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
W miseczce wymieszaj jogurt/śmietanę z octem/cytryną, cukrem, solą pieprzem i posiekanym koperkiem. Do sosu dodaj ogórki i cebulę, wymieszaj. Przykryj i schłódź w lodówce.
i dużo,,,,dużo koperku. pycha ! :)
Ten zapach świeżych ogórków z cebulą – bezbłędny :)
Pyszny niezastąpiony klasyk!