Mizeria

Tak bardzo domowa mizeria. Kiedyś latem jadłam ją do niemal każdego obiadu. Czy to do mięsa czy po prostu do młodych ziemniaczków z koperkiem. Jest niezastąpiona. Kiedyś tylko na śmietanie, dzisiaj chętniej zamieniam ją na gęsty jogurt. Najbardziej smakuje mi jak jest wyraźnie kwaśno-słodka, koniecznie z odświeżającym koperkiem. Po prostu musicie zrobić :-)

Mizeria

Składniki na małą miseczkę:

  • 4 małe ogórki gruntowe
  • ćwiartka większej cebuli
  • 5 łyżek gęstego jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%
  • 1,5 łyżki octu winnego lub 3 łyżki soku z cytryny (ja używam octu)
  • 1 mała płaska łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • odrobina pieprzu
  • 1 łyżka drobno posiekanego koperku

Wykonanie:

Ogórki obierz ze skórki i pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka.

W miseczce wymieszaj jogurt/śmietanę z octem/cytryną, cukrem, solą pieprzem i posiekanym koperkiem. Do sosu dodaj ogórki i cebulę, wymieszaj. Przykryj i schłódź w lodówce.

Reklamy

3 thoughts

Dodaj komentarz