Adżapsandali

Warzywne gulasze, lecza, potrawki to letni punkt obowiązkowy. Ze wszystkiego tego, co można kupić na bazarze czy w warzywniaku. Tanie, zdrowe, wszystkie w przygotowaniu. Lato mogłoby trwać przez cały rok. Tym razem przedstawiam Wam gruzińską odmianę lecza, czyli adżapsandali. Trudna nazwa na szczęście nie idzie w parze z trudnym przygotowaniem, bo to jest banalne. W zasadzie gruziński gulasz różni się doprawieniem – w tej wersji znajdziemy i natkę pietruszki i kolendrę, a nawet bazylię. Trochę papryki nadającej smaczku i gotowe. Smakuje zarówno na ciepło jak i zimno.

 

_DSC1148-1

Składniki na 4 porcje:

  • 1 bakłażan
  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • pół garści natki pietruszki
  • pół garści świeżej kolendry
  • pół garści listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju

Wykonanie:

Bakłażana pokrój na półplastry, posól i odstaw na 15 minut aż warzywo puści gorzki sok. Następnie spłucz wodą, osusz.

Ziemniaki obierz ze skórki lub, jeżeli używasz młodych, dokładnie umyj. Pokrój na plasterki lub półplastry.

Pomidory pozbądź skórki i pokrój w większą kostkę.

Cebulę posiekaj w piórka.

Czosnek i wszystkie zioła drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i ziemniaki, smaż ok. 5 minut mieszając. Dodaj bakłażana i pomidory. Przykryj pokrywką i duś 15 minut. Następnie dodaj zioła i czosnek, sól oraz pieprz, a także oba rodzaje papryki. Wymieszaj całość razem i smaż jeszcze ok. 2-3 minut.

Danie najlepiej smakuje na następny dzień. Podawaj na ciepło lub zimno.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *