Bruschetta z pomidorami i bazylią

Klasyczna bruschetta (czytaj brusketa), czyli włoskie dobro narodowe. Podpieczone dobrej jakości pieczywo, dojrzałe w słońcu pomidory, odrobina czosnku, rozpływający się ser i bazylia. Połączenie doskonałe. Proste, więc warto użyć naprawdę dobrej jakości składników. Nieoszukany parmezan, dobra mozzarella, soczyste pomidory i pieczywo. Dobre pieczywo. Konieczne do zrobienia w letnim sezonie.

_DSC1046-1

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 10 kromek dobrego pieczywa – może to być bagietka lub uczciwy pszenny chleb, pieczywo może być lekko czerstwe
  • 1 duży pomidor malinowy lub 2 garści pomidorków koktajlowych
  • pół kulki mozzarelli
  • garść parmezanu
  • mały kawałek sera owczego lub koziego – opcjonalnie
  • ok. 10 świeżych listków bazylii
  • ok. 4 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni.

Pomidora sparz i obierz ze skórki. Pokrój na drobną kostkę. Dodaj posiekany ząbek czosnku, wymieszja.

Mozzarellę pokrój w dosyć cienkie plastry, parmezan i pozostałe sery zetrzyj na tarce.

Liście bazylii posiekaj.

Pieczywo podgrzej w tosterze lub na patelni aby ładnie się zrumieniło.

Tak podpieczone pieczywo skrop oliwą, ułóż po trochę pomidorów z czosnkiem i pokryj serami. Włóż do piec na 3-4 minuty aż ser się rozpuści.

Podpieczoną bruschettę posyp bazylią i od razu podawaj.

6 thoughts

  1. Zmixowany czosnek zalac olivą, tak sporzadzony eliksir zdrowia smarujemy bruschette. Na to przychodza dodatki, w przypadku bruschetty italiany pomidory, buffola i szynka parmenska.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *