Najprostsze domowe lody waniliowe

Lody nie są moimi ulubionymi słodyczami, więc jestem wobec nich wyjątkowo krytyczna. Mam swoje ulubione miejsca, gdzie je jem, ulubione marki i smaki. Domowe lody z kolei kojarzyły mi się z koniecznością posiadania maszynki albo przynajmniej mieszania lodowej masy co 15 minut. Moje lodowe postrzeganie zmieniło się jednak odkąd odkryłam poniższy przepis. Autorka oryginału prezentuje przepis jej babci, a koło takich receptur nie przechodzi się obojętnie. Mimo, że do wykonania tych lodów używa się surowych jajek, niech to Was nie zraża. Nie bez przesady mogę powiedzieć, że to jedne z lepszych lodów jakie jadłam! Jajka koniecznie wybierzcie z wolnego wybiegu, jak najświeższe. Sparzcie je też wrzątkiem. Lody są ekspresowe do przygotowania, nie trzeba ich podczas zamrażania mieszać, a ich konsystencja i puszystość naprawdę zaskakują. Wystarczy porządnie ubić wszystkie trzy masy. Smak waniliowy to oczywiście tylko baza – dodajcie kakao, startą czekoladę, wiórki kokosowe, owoce… Stwórzcie swoje ulubione smaki.

lody waniliowe

http://www.poezja-smaku.pl/lody-waniliowe-bez-maszynki-bez-mieszania/

Składniki na ok. 1 l lodów:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 5 świeżych ekologicznych jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ziarenka wyskrobane z jednej laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:

Jajka koniecznie sparz wrzątkiem.

Śmietankę ubij z 1/3 cukru na sztywno. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Jedne i drugie ubij porządnie, każde z 1/3 szklanki cukru pudru.

Następnie wszystkie trzy masy połącz ze sobą delikatnie łyżką i dodaj wanilię.

Przełóż do plastikowego pojemnika, wyrównaj, zakryj pokrywką i włóż do zamrażarki. Będą gotowe po 6 godzinach.

Przed podaniem, potrzebują 10 minut w temperaturze pokojowej.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *