Lody nie są moimi ulubionymi słodyczami, więc jestem wobec nich wyjątkowo krytyczna. Mam swoje ulubione miejsca, gdzie je jem, ulubione marki i smaki. Domowe lody z kolei kojarzyły mi się z koniecznością posiadania maszynki albo przynajmniej mieszania lodowej masy co 15 minut. Moje lodowe postrzeganie zmieniło się jednak odkąd odkryłam poniższy przepis. Autorka oryginału prezentuje przepis jej babci, a koło takich receptur nie przechodzi się obojętnie. Mimo, że do wykonania tych lodów używa się surowych jajek, niech to Was nie zraża. Nie bez przesady mogę powiedzieć, że to jedne z lepszych lodów jakie jadłam! Jajka koniecznie wybierzcie z wolnego wybiegu, jak najświeższe. Sparzcie je też wrzątkiem. Lody są ekspresowe do przygotowania, nie trzeba ich podczas zamrażania mieszać, a ich konsystencja i puszystość naprawdę zaskakują. Wystarczy porządnie ubić wszystkie trzy masy. Smak waniliowy to oczywiście tylko baza – dodajcie kakao, startą czekoladę, wiórki kokosowe, owoce… Stwórzcie swoje ulubione smaki.
http://www.poezja-smaku.pl/lody-waniliowe-bez-maszynki-bez-mieszania/
Składniki na ok. 1 l lodów:
- 500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 5 świeżych ekologicznych jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- ziarenka wyskrobane z jednej laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Jajka koniecznie sparz wrzątkiem.
Śmietankę ubij z 1/3 cukru na sztywno. Jajka rozdziel na białka i żółtka. Jedne i drugie ubij porządnie, każde z 1/3 szklanki cukru pudru.
Następnie wszystkie trzy masy połącz ze sobą delikatnie łyżką i dodaj wanilię.
Przełóż do plastikowego pojemnika, wyrównaj, zakryj pokrywką i włóż do zamrażarki. Będą gotowe po 6 godzinach.
Przed podaniem, potrzebują 10 minut w temperaturze pokojowej.
Wspaniałe:)
wspaniałe lody. pycha!
Kiedyś jak będzie okazja muszę przygotować domowe lody. Takie przepisy, aż mnie kuszą by spróbować :)
też nie jestem największą fanką lodów, ale takie bym musiała spróbować:)
pyszności!!!!