Omlet. Pyszne i szybkie śniadanie, które można zrobić na tysiące sposobów. W sezonie na kurki nie mogło zabraknąć wersji z tymi pysznymi grzybkami. Nie pomijajcie w tym przepisie tymianku, który doskonale współgra z kurkami oraz parmezanu, który cudownie topi się na gorącym omlecie dodając mu niepowtarzalnego smaku. Klasyka, ale jaka dobra!
Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka
- 100 g świeżych kurek
- 1 mała cebulka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mleka
- sól, pieprz do smaku
- szczypta suszonego tymianku lub gałązka świeżego
- garść szczypiorku
- ok. 20-30 g parmezanu lub grana padano
Wykonanie:
Cebulkę posiekaj w drobną kostkę. Kurki dokładnie umyj, osusz na ręczniku i pokrój w mniejsze kawałki.
W miseczce wymieszaj jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej olej z masłem, podsmaż przez chwilę cebulkę i dodaj kurki. Całość duś ok. 10 minut. Dopraw tymiankiem. Rozłóż równomiernie na patelni i wlej jajeczną masę. Wyrównaj, przykryj pokrywką i smaż ok. 5 minut. Po tym czasie staraj się lekko podważyć omleta i wlać pod niego wciąż płynną z wierzchu masę. Smaż dopóki omlet całkowicie się nie zetnie, ale nie zeschnie na wiór. Ja lubię jak jego wierzch jest lekko mokry.
Wyłącz źródło ciepła i posyp gotowy omlet startym serem i posiekanym szczypiorkiem.
Pyszne śniadanko :)
nie pomyślałam, żeby dodawać kurek! uwielbiam omlety, te słodkie, te słone- mniam! :)
Gdzie kurki tam i ja ,pycha.
wspaniała klasyka:)