Omlet z kurkami

Omlet. Pyszne i szybkie śniadanie, które można zrobić na tysiące sposobów. W sezonie na kurki nie mogło zabraknąć wersji z tymi pysznymi grzybkami. Nie pomijajcie w tym przepisie tymianku, który doskonale współgra z kurkami oraz parmezanu, który cudownie topi się na gorącym omlecie dodając mu niepowtarzalnego smaku. Klasyka, ale jaka dobra!

omlet z kurkami

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 100 g świeżych kurek
  • 1 mała cebulka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta suszonego tymianku lub gałązka świeżego
  • garść szczypiorku
  • ok. 20-30 g parmezanu lub grana padano

Wykonanie:

Cebulkę posiekaj w drobną kostkę. Kurki dokładnie umyj, osusz na ręczniku i pokrój w mniejsze kawałki.

W miseczce wymieszaj jajka z mlekiem, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej z masłem, podsmaż przez chwilę cebulkę i dodaj kurki. Całość duś ok. 10 minut. Dopraw tymiankiem. Rozłóż równomiernie na patelni i wlej jajeczną masę. Wyrównaj, przykryj pokrywką i smaż ok. 5 minut. Po tym czasie staraj się lekko podważyć omleta i wlać pod niego wciąż płynną z wierzchu masę. Smaż dopóki omlet całkowicie się nie zetnie, ale nie zeschnie na wiór. Ja lubię jak jego wierzch jest lekko mokry.

Wyłącz źródło ciepła i posyp gotowy omlet startym serem i posiekanym szczypiorkiem.

Reklamy

4 thoughts

Dodaj komentarz