Makaron ze szparagami, fasolką szparagową i cukinią

Bardzo prosty, wiosenny makaron. Włosi nazwaliby go pewnie makaronem primavera, my możemy zostać przy polskiej wersji. Warzywa możecie zmieniać tak jak zmienia się sezon. Dodajcie bób, szpinak, groszek cukrowy. Mięsożercy mogą dodać podsmażony boczek. Bardzo polecam.

makaron primavera

Składniki na 4 porcje:

  • 400-500 g makaronu pappardelle (szerokie wstążki) lub innego ulubionego
  • pęczek zielonych szparagów
  • ok. 200 g fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej
  • 1 cukinia
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki oliwy
  • 6 świeżych listków szałwii
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • ok. 50 g startego parmezanu lub grana padano
  • pęczek szczypiorku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotuj al dente i odcedzając zostaw ok. pół szklanki wody. Resztę wylej i przelej makaron zimną wodą.

Czosnek i cebulę drobno posiekaj. Cukinię pokrój w półplastry. Szparagi pozbądź twardych końców. Fasolkę pozbądź końcówek. Oba warzywa pokrój na ok. pół centymetrowe kawałki. Zagotuj wodę i włóż na ok. 8 minut fasolkę, na ostatnie dwie minuty włóż szparagi. Odcedź. Szałwię drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, podsmaż przez chwilę cebulę z czosnkiem. Dodaj wszystkie warzywa oraz szałwię. Dopraw solą i pieprzem. Smaż mieszając ok. 5 minut, a następnie wlej wino. Odparuj i dodaj makaron. Wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Dodaj połowę startego sera, szybko wymieszaj i wyłącz źródło ciepła.

Podawaj oprószone posiekanym szczypiorkiem i pozostałym serem.

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *