Tradycyjna zupa z botwinki na wywarze wołowym

Treściwa, ale wciąż lekka, zdrowa i pyszna zupa z mojej ulubionej botwinki. Zaprawiona śmietaną kojarzy mi się z najlepszą domową zupą. Z młodymi ziemniaczkami i marchewką. Po prostu idealna.

zupa z botwinki

Składniki na 4-6 porcji:

  • ok. 2,5 l wody
  • ok. 300 g wołowiny z kością
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 mniejszych ziemniaków
  • pęczek botwinki z buraczkami
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • sok z połowy cytryny
  • pół łyżeczki cukru
  • sól i pieprz
  • koperek do podania

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóż umyte mięso oraz marchewkę z pietruszką. Piecz całość ok. 45 minut aż ładnie się zarumieni i da lepszy smak zupie.

Tak upieczone mięso i warzywa przełóż do garnka (wytopiony tłuszcz wylej), zalej zimną wodą, dodaj liście laurowe i ziele i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień na minimalny i gotuj ok. 1 godziny. W połowie tego czasu dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki.

Po tym czasie dodaj pokrojoną dosyć drobno botwinkę razem z buraczkami, gotuj ok. 5 minut. Dodaj czosnek, cukier, sok z cytryny oraz pieprz i sól. Następnie dodaj śmietanę najpierw zaprawiając ją kilkoma łyżkami zupy, a potem wlewając całość do zupy. Wymieszaj, ponownie zagotuj i podawaj z posiekanym koperkiem.

Reklamy

7 thoughts

Dodaj komentarz