Sezon na rabarbar w pełni, więc nie może zabraknąć ciasta. A że pogoda piękna, nie pozwalam sobie na długie stanie w kuchni. Kruche słodkie ciasto i kwaskowaty rabarbar. Tyle. Do tego kulka waniliowych lodów lub kleks gęstej, ubitej słodkiej śmietanki. Ideał. Pyszne, proste wiosenne ciasto.
Składniki na ciasto o średnicy 20 cm:
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 5 łyżek cukru pudru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- ewentualnie łyżeczka ekstraktu z wanilii bądź szczypta cynamonu
Wykonanie:
Składniki ciasta szybko ze sobą połącz i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części i włóż do lodówki na minimum godzinę.
W tym czasie rabarbar umyj, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż razem z cukrem na patelni przez ok. 3-4 minuty. Dodaj ewentualne dodatki. Zdejmij z ognia.
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Formę na ciasto posmaruj masłem i obsyp mąką. Jedną część schłodzonego ciasta rozwałkuj na kształt formy, przełóż je do niej, wyklej, nakłuj widelcem i piecz przez 15 minut aż stanie się złote. Drugą część ciasta rozwałkuj również na kształt formy.
Wyciągnij z pieca. Na podpieczony spód wyłóż rabarbar i pokryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Boki powkładaj do środka, aby nie wystawały na zewnątrz. Na środku zrób dwa nacięcia, aby sok z rabarbaru mógł wyparować. Całość piecz jeszcze przez ok. 15 minut.
Podawaj z lodami lub śmietanką.
Same pyszności!
Najprostsze i najlepsze, bo najważniejszy jest smak :)
Jak to ciasto pięknie wygląda na tym talerzyki! ;)
Ciasto idealne. Uwielbiam rabarbar na kruchym cieście.
Mam ochotę na rabarbar! :) super przepis ! :))
Najprościej często wychodzi najlepiej :D
Kruche ciasto z rabarbarem, musiało być smaczne :) Chętnie się poczęstuję :)
Mam w domu dużo rabarbaru, muszę zrobić taki placek:)