Co roku próbuj nowe szparagowe połączenie. Przyznaj bez bicia, że nie jest to moje ulubione warzywo, ale w niektórych kombinacjach smakuje nieziemsko. Dzisiaj bardzo proste i szybkie zielone szparagi owinięte w szynkę dojrzewającą, a następnie w ciasto francuskie. Pyszne, chrupiące. Podane z sosem aioli lub skropione sokiem z cytryny i oliwą. Koniecznie do zrobienia!
Składniki na 4 porcje:
- pęczek zielonych szparagów (ok. 20 sztuk)
- kilkanaście plasterków szynki dojrzewającej (ok. 10)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- sól i pieprz do smaku
- cytryna i oliwa do skropienia
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blach wyłóż papierem do pieczenia.
Szparagi umyj i ułam twarde końcówki pozostawiając tylko te jędrne.
Każdy plasterek szynki przetnij wzdłużna pół i owiń nim każdego szparaga.
Ciasto francuskie pokrój w długie paski na ok. 1,5 cm grubości i owijaj nimi szparagi z szynką.
Całość ułóż na blasze, poprósz solą i pieprzem, a następnie piecz ok. 15 minut.
Gotowe podawaj z oliwą i cytryną.
Fantastycznie wygląda, super ;)
świetna przekąska
To co proste, jest najsmaczniejsze :)
tak podanych szparagów jeszcze nie jadłam, ciekawie i pysznie :)
Bardzo zacna propozycja! ;)
Wyglądają znakomicie :D
ja również nie pajam wielka miłością do szparagów, ale zdarza mi się je zjeść, ta propozycja wygląda smakowicie :)
ja dzisiaj miałam szparagi z kurczakiem w sosie śmietanowym – świetne. Twój pomysł bardzo ciekawy ;)
proste i cudowne wprost:)