Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Co roku próbuj nowe szparagowe połączenie. Przyznaj bez bicia, że nie jest to moje ulubione warzywo, ale w niektórych kombinacjach smakuje nieziemsko. Dzisiaj bardzo proste i szybkie zielone szparagi owinięte w szynkę dojrzewającą, a następnie w ciasto francuskie. Pyszne, chrupiące. Podane z sosem aioli lub skropione sokiem z cytryny i oliwą. Koniecznie do zrobienia!

szparagi zapiekane

Składniki na 4 porcje:

  • pęczek zielonych szparagów (ok. 20 sztuk)
  • kilkanaście plasterków szynki dojrzewającej (ok. 10)
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • cytryna i oliwa do skropienia

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Blach wyłóż papierem do pieczenia.

Szparagi umyj i ułam twarde końcówki pozostawiając tylko te jędrne.

Każdy plasterek szynki przetnij wzdłużna pół i owiń nim każdego szparaga.

Ciasto francuskie pokrój w długie paski na ok. 1,5 cm grubości i owijaj nimi szparagi z szynką.

Całość ułóż na blasze, poprósz solą i pieprzem, a następnie piecz ok. 15 minut.

Gotowe podawaj z oliwą i cytryną.

Reklamy

9 thoughts

Dodaj komentarz