Pieczone pieczarki nadziewane serkiem z ziołami

Przystawka, przekąska, a nawet śniadanie. Pieczarki nadziewane prostym, acz wyrazistym i orzeźwiającym farszem. Mnóstwo ziół, kremowy serek i dla podkręcenia charakteru odrobina parmezanu. bajecznie proste, szybkie i po prostu obłędnie smaczne.

pieczarki nadziewane

Składniki na 2 porcje:

  • 10 pieczarek
  • 150 g serka kremowego śmietankowego
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina parmezanu lub innego wyrazistego sera, np. cheddara
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.

Pieczarki umyj i wytnij z nich nóżki, które następnie drobno posiekaj. Wymieszaj z serkiem i posiekanymi ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Przygotowanym farszem nadziewaj kapelusze pieczarek i na końcu posyp startym serem.

Całość polej odrobiną oliwy i piecz ok. 15 minut. Podawaj gorące.

Reklamy

10 thoughts

Dodaj komentarz