Blok czekoladowy

Prl’owski smakołyk, który powraca na salony – blok czekoladowy :-) Kiedyś zamiennik czekolady, a dzisiaj po prostu przysmak, i to jaki! Porządna dawka słodyczy, ale jaka sentymentalna… :-) Użyjcie swoich ulubionych bakalii, ale pamiętajcie też, że warto mocno słodki smak czymś przełamać. Dlatego ja wybrałam kwaśne wiśnie, żurawiny i jagody. No i mnóstwo herbatników, najlepiej tych najprostszych, twardych. Będą przyjemnie chrupać! Polecam bardzo gorąco.

blok czekoladowy

Składniki na jeden spory blok:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 200 g masła
  • pół szklanki tłustego mleka
  • 2 szklanki pełnego mleka w proszku (nie granulowanego)
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników/wafelków
  • pół szklanki ulubionych bakalii – u mnie suszone wiśnie, żurawina i jagody

Wykonanie:

Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

W garnku umieść cukier, kakao, masło i mleko (to płynne). Rozpuść, ale nie doprowadź do wrzenia. Mieszaj aż uzyskasz gładką konsystencję. Zdejmij garnek z palnika i partiami dodawaj mleko w proszku za każdym razem energicznie i szybko miksując lub mieszając trzepaczką. Ma powstać gładka masa, bez żadnych grudek.

Na końcu dodaj bakalie, szybko wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Wyrównaj i włóż do lodówki na kilka godzin do stężenia.

Reklamy

6 thoughts

Dodaj komentarz