Półkruche rogaliki z powidłami

Obłędnie proste i niesamowicie smaczne rogaliki z domowymi powidłami śliwkowymi. Dzięki sporemu dodatkowi śmietany, ze zwykłych kruchych stają się na w pół kruche i bardziej delikatne :-) Nie za słodkie, słodycz możecie regulować posypując wypiek cukrem pudrem lub polewając lukrem. Chociaż uwielbiam rogaliki pieczone na drożdżach, te zdecydowanie im dorównują. No i są naprawdę łatwe w przygotowaniu. Nadzienie oczywiście możecie być dowolne – powidła, czekolada, mak, jak wolicie. Spróbujcie koniecznie :-)

rogaliki półkruche

Składniki na ok. 30 rogalików:

  • 3 szklanki (500 g) mąki pszennej
  • 150 ml gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g masła zimnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • mały słoiczek powideł śliwkowych lub innego ulubionego nadzienia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:

Wszystkie składniki oprócz powideł i cukru pudru szybko zagnieść ze sobą. Owinąć folią i włożyć do lodówki do schłodzenia na minimum godzinę. Można też trzymać ciasto przez całą noc. W wersji ekspresowej ciasto można schować do zamrażarki na ok. pół godziny.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Następnie gotowe ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na kształt koła. Pokroić nożem jak tort – na trójkąty. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć po małej łyżeczce nadzienia i zawijać na kształt rogalika, uważając by nadzienie nie wypływało z żadnej strony. Zwinięte rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut.

Ostudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.

Reklamy

14 thoughts

Dodaj komentarz