Duszony kurczak z figami to fantastyczna propozycja na jesienno-zimowy obiad.
Jesienią i zimą przepadam za gulaszami. Uwielbiam wszelkie zawiesiste sosy, tażiny, gęste zupy. Szczególnie te dobrze doprawione, pachnące Azją, kuminem, ostrą papryką, kolendrą czy cynamonem. Moja dzisiejsza propozycja tym razem jest nieco łagodniejsza, ale nie mniej aromatyczny i smaczna. Duszony kurczak z figami to idealne danie na jesień, gdy możemy wykorzystać świeże owoce. Można też jak najbardziej wykorzystać suszone i cieszyć się daniem cały rok, ale zapewniam, że najlepiej smakuje w sezonie ;-))
Jeżeli tylko lubicie połączenie mięsa z owocami i to obłędne słodko-słone połączenie, lećcie po figi!
Lubisz duszonego lub pieczonego kurczaka? Spróbuj wersji z lawendą i cytryną!
Składniki na ok. 6-8 porcji kurczaka z figami:
- 1,5 kg mięsa z kurczaka – piersi, podudzia
- ok. 300 g świeżych lub suszonych fig
- 2 duże marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego tymianku lub kilka gałązek świeżego
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki wytrawnego białego wina (najlepiej rieslinga lub chardonnay)
- 1,5 szklanki bulionu z kurczaka (lub warzywnego)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki masła klarowanego
Wykonanie:
Mięso myjemy, kroimy w duże kawałki. Posypujemy solą i pieprzem. Cebulę, czosnek i marchewkę obieramy, a następnie kroimy – cebulę w kostkę, marchewkę w talarki, czosnek drobniutko. Figi pozbawiamy ogonków i przekrajamy na pół lub cztery części.
Na patelni rozgrzewamy masło i trzymamy dosyć duży płomień. Wrzucamy partiami kurczaka do porządnego zrumieniania. Gotowe kawałki przekładamy do naczynia żaroodpornego do zapiekania.
Na tej samej patelni wrzucamy warzywa, dodajemy figi, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Podsmażamy kilka minut, dodajemy mąkę, mieszamy, a następnie zalewamy winem i bulionem. Mieszamy aż sos nieco zgęstnieje i całość przekładamy do naczynia z mięsem. Jeszcze raz wszystko mieszamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopi. Pieczemy ok. 2 godzi.
Kurczaka z figami podajemy z tłuczonymi ziemniakami lub świeżym pieczywem.
Bardzo lubię połączenie mięso-owoce, z figami jeszcze nie jadłam.
wyjątkowe połączenie smaków na wyjątkową okazję:)
No,no ,jest smak.
Piękne zdjęcie, kuszące. Bardzo ciekawy przepis. Na pewno wart spróbowania :)
nigdy takiego połączenie nie jadłam.. ale to brzmi tak geenialnie! <3
Fajny jesienny obiad:) Składniki pyszne, więc i całość daje super rezultat:))
Cóż za wyjątkowa para:) smakowite danie:)