Dyniowe kluski leniwe

Leniwe kluski a może kopytka? Różnie mówią ;-) U mnie w domu leniwe to po prostu kopytka z dodatkiem serka, a dzięki niemu nieco lżejsze i delikatniejsze. Korzystając z sezonu dyniowego, ziemniaki zastąpiłam mączystą dynią i wyszło naprawdę pysznie! Prosto z wody lub odsmażone na patelni… koniecznie ze sporą ilością masła, szczyptą chilli i dobrego sera.

leniwe z dynią

Składniki na ok. 60 klusek:

  • 1 kg dyni hokkaido (jedna mała dynia)
  • 150 g twarogu lub serka kremowego
  • 1 jajko
  • 1,5-2 szklanki mąki pszennej + 0,5 do podsypywania
  • pół łyżeczki chilli w proszku
  • łyżka soli

Do podania:

  • masło
  • płatki chilli
  • twardy, wyrazisty ser – np. cheddar, comte, parmezan

Wykonanie:

Dynię kroimy na ćwiartki, usuwamy pestki, owijamy w folię i pieczemy ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż dynia zmięknie. Następnie obieramy ze skórki i blendujemy na gładkie puree. Ma być ono zwarte i niezbyt wodniste. Jeżeli ma za dużo wody, warto przepuścić je przez gazę i odsączyć.

Do puree dodać ser, jajko, mąkę i przyprawy. Zagnieść delikatne ciasto (będzie się lepiło). Podsypując mąką uformować wałeczki, które następnie pociąć na mniejsze kawałeczki.

Gotować w osolonej wodzie kilka minut (aż wypłyną na wierzch). Odsączać i podawać z wybranymi dodatkami. Świetnie smakują również odsmażone na maśle.

4 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *