Lekkie sałatki to coś, czym mogę żywić się całe lato. Idealne na upały, szybkie do zrobienia i dzięki temu, że wykorzystują sezonowe składniki – po prostu tanie. Ta z sałatką szparagową to jeden z moich hitów tego sezonu. Cudowna fasolka, soczyste pomidory i chrupiące grzanki. Czego chcieć więcej? :-)
Inspiracja: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2014/08/saatka-z-fasolki-szparagowej-i-pomidorow.html
Składniki na 2 porcje:
- ok. 200 g dowolnej fasolki szparagowej
- ok. 100 g najlepszych pomidorów
- 1 cebula szalotka
- 2-3 kromki pszennego chleba dobrej jakości
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 3 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Cebulkę pokroić w piórka i zalać octem.
Fasolkę umyć, poodcinać końcówki i ugotować w osolonej wodzie ok. 10 minut (aby była al dente).
Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w grubą kostkę.
Czosnek drobniutko posiekać, dodać oliwę, sól, pieprz oraz ocet z moczenia cebuli. Porządnie wymieszać.
Chleb pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku lub na suchej patelni.
Fasolkę, pomidory i cebulkę wymieszać, polać sosem i posypać grzankami. Gotowe!
Bardzo fajna sałatka do pracy na wynos na przykład do pudełka. Samo zdrowie do tego
Moje smaki, sałatka bardzo kusi :)
Pyszne zestawienie składników :)
Na pewno taką sałatkę sobie przygotuję, wszystko w niej lubię :)
Prosto i pysznie, czyli jak uwielbiam :)