Sałatka z fasolką szparagową

Lekkie sałatki to coś, czym mogę żywić się całe lato. Idealne na upały, szybkie do zrobienia i dzięki temu,  że wykorzystują sezonowe składniki – po prostu tanie. Ta z sałatką szparagową to jeden z moich hitów tego sezonu. Cudowna fasolka, soczyste pomidory i chrupiące grzanki. Czego chcieć więcej? :-)

Inspiracja: http://filozofiasmaku.blogspot.com/2014/08/saatka-z-fasolki-szparagowej-i-pomidorow.html

sałatka z fasolką szparagową

Składniki na 2 porcje:

  • ok. 200 g dowolnej fasolki szparagowej
  • ok. 100 g najlepszych pomidorów
  • 1 cebula szalotka
  • 2-3 kromki pszennego chleba dobrej jakości
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Cebulkę pokroić w piórka i zalać octem.

Fasolkę umyć, poodcinać końcówki i ugotować w osolonej wodzie ok. 10 minut (aby była al dente).

Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę i pokroić w grubą kostkę.

Czosnek drobniutko posiekać, dodać oliwę, sól, pieprz oraz ocet z moczenia cebuli. Porządnie wymieszać.

Chleb pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku lub na suchej patelni.

Fasolkę, pomidory i cebulkę wymieszać, polać sosem i posypać grzankami. Gotowe!

 

Reklamy

5 thoughts

Dodaj komentarz