Ogórki małosolne

Mój zdecydowany faworyt każdego lata. Delikatne, chrupiące, lekko ukwaszone, idealne. Szczerze muszę się powstrzymywać, żeby nie zjeść całego słoika na raz :-) Nie ma sensu kupować ich w sklepie – są drogie i niesmaczne, a te domowe kosztują grosze i są po prostu pyszne. Zrobią się w dwa dni,  a niecierpliwi mogą skubnąć już następnego dnia ;-)

ogórki małosolne

Składniki na 2 litrowe słoiki:

  • 1 kg ogórków gruntowych – świeżych, jędrnych i zielonych
  • 1 l gorącej wody
  • 1 łyżka soli morskiej
  • duży pęczek koperku
  • główka czosnku

Wykonanie:

Ogórki myjemy. Słoiki wyparzamy wrzątkiem.

Oddzielamy od siebie ząbki czosnku. Jeżeli czosnek jest młody, nie ma potrzeby go obierać.

Zagotowujemy 1 litr wody, dodajemy do niego sól i mieszamy.

Na dnie słoików układamy trochę kopru i czosnku. Wkładamy ogórki, ciasno jeden przy drugim. Całość przykrywamy kolejną porcją kopru i czosnku i zalewamy gorącą wodą z solą do samego końca.

Przykrywamy nakrętką, ale nie zakręcamy! Można też przykryć po prostu czystą gazą.

Odkładamy w zacienione miejsce. Po dwóch dniach ogórki powinny być gotowe.

Reklamy

13 thoughts

Dodaj komentarz