Sałatka z ziemniakami i fasolką szparagową

Prosta, wręcz wiejska sałatka z jednym z najlepszych sosów jakie zrobiłam. Taka sałatka najlepiej smakuje właśnie latem, gdy możemy kupić młode, świeże warzywa. Do tego ugotowane jajko i ewentualnie tuńczyk lub kurczak i danie gotowe. Możecie traktować je jako sałatkę np. do grilla, ale w upały spokojnie sprawdzi się jako samodzielne danie. Pycha.

sałatka z fasolką szparagową

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 kg młodych ziemniaczków
  • 500 g fasolki szparagowej – żółtej lub zielonej
  • 3 większe jajka

Składniki na sos:

  • 200 g jogurtu naturalnego, gęstego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 0,5 łyżeczki miodu
  • sok z ćwiartki cytryny
  • łyżka posiekanego drobno koperku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Zagotować trzy garnki z osoloną wodą. Fasolkę umyć i usunąć końcówki. Ziemniaki porządnie wyszorować, ale nie obierać.

Gdy woda się zagotuje, do garnków włożyć kolejno: ziemniaki na ok. 30 minut, fasolkę na ok. 8 minut i jajka na 7 minut.

W tym czasie przyrządzić sos mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.

Ugotowane warzywa podzielić na mniejsze części i ułożyć na talerzu. Jajko podzielić na ćwiartki i również dodać do sałatki. Całość polać sosem. Jeść na ciepło lub zimno.

Reklamy

15 thoughts

  1. Tez taką robię, tylko z tuńczykiem i kukurydzą i sosem czosnkowym:) Mam ją w planach dzisiaj na kolację:)

Dodaj komentarz